nf11/12 - 01_cover

                   

INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 1 – 2002

Mens laksen gikk på billigsalg,
var det prisfest i pelagisk sektor.
2001 ble et fantastisk år for
ringnotflåten. Vi har som vanlig
oppsummert året som ligger bak.
(Utsendelse fredag 22. februar)

 


MÅNEDENS INTERVJU

 


Kommunalpolitisk veteran til topps i Fiskarlaget
Det føltes godt da applausen braket løs. Månedens intervjuobjekt tror nemlig han kan gjøre en god jobb som formann i Fiskarlaget. Han kommer fra Finnmark og befinner seg politisk i gråsonen mellom Høyre og Arbeiderpartiet. Vi har møtt Reidar Nilsen, som håper at Hovedavtalen kan avvikles i hans formannsperiode.Landbruket setter sjøbein
Bøndene satser på fisk. Fanebærere er Tine og Norsk Kjøtt. Sammen skal de gjøre Marian Seafood AS til ledende på fersk sjømat i Norden.


  Les også  

Duellen
Pezzalotti vrs Høyer
Sist tok vi omsider knekken på Tarald Sivertsen. Det vil si; den bragden skal Astri Pezzalotti ha æren for. Men i Duellen får ingen hvile på lauvbæren. En ny sulten utfordrer står klar.

Denne gangen er det Havforskningsinstituttets informasjonssjef Jo Høyer. Trykk på den blå overskriften for å finne ut hvordan den kampen endte.


 

Fiskeriminister i 12. time
Knut Hoem takket nei. Det gjorde Hallstein Rasmussen også. Dermed var det duket for en overraskelse, nemlig Eivind Bolle. Han overlevde tre regjeringssjefer.

2001 år’reit
2001 ble en ellevill pengefest på havet. Fiskeindustrien tjente som vanlig alt for lite og oppdretterne lærte at man ikke kan regulere seg til varig velstand.

Konsesjoner til millioner
Enhetskvote-ordningene bidrar til å redusere fangstkapasiteten. Men medaljens bakside kan være at de som selger seg ut av næringen stikker av med hele gevinsten, skriver Knut Arne Høyvik. Tilbake sitter gjeldstyngede redere uten økonomisk handlekraft.

Gammel basketkjempe på hodejakt
Ola Thomas Morin lever av å rekruttere ledere. Han er hodejeger - en profesjon som blir stadig mer etterspurt i fiskeri- og havbruksnæringen. Kanskje kan han hjelpe nettopp deg til å finne en ny og utfordrende jobb.

 

Slett ikke på jordet
Matfisk på Ås har meldt seg på i rekken av problemløsere for fiskerinæringen. Ifølge markedssjef Øystein Jakobsen har Matforsk stor kompetanse i alt som angår fisken etter at den er kommet på land.

Storsatsing i Fiskeri-Norge
Erik Hempel har store forventninger til Biomarint Forum. Den nye næringspolitiske organisasjonen har bred oppslutning og Norges fremste «lobbyist» som frontfigur. Det kan bidra til å sette de biomarine næringer skikkelig på kartet.

 

Mat som funker
Functional foods er tidens løsen. Eller er det det? spør Hans Morten Sundnes. For egen del har han en litt innbitt og gammeldags tro på vanlig sunn kost. Funkis-føden fjerner oss enda lenger fra naturen. Den gir oss syntetiske munnfuller uten opprinnelse, men med copyright.

 

Mange skjær i sjøen
Brønnbåtnæringen i Norge sliter med stor overkapasitet og kraftig prispress. Situasjonen er så ille at det å starte brønnbåtrederi har fått et sterkt preg av veldedighet, skriver Trond Rosten og Vegard Helland i KPMG.

I samme fiskebåt?
Det hersker harmoni i fiskebåtredernes leir. På generalforsamlingen i Fiskebåt sang havfiskerne enstemt med UD om hval, Bellona-Fredric ble klappet fredfullt frem og Teige og Ludvigsen kapptalte vennligsinnet om de lengste og lyseste visjonene.

 

Lønnsomhet og struktur i fabrikkskipflåten
Fabrikkskipflåten har vist stor tilpasningsevne de senere år og flåtegruppen har solid økonomi og økonomisk handlefrihet. Det fremgår av en analyse Ernst & Young AS har gjort om fabrikkskipene.

 

 


Tilbake til hovedmeny