nf2 - 02_cover

                   

INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 1 – 2003

Eu debatten
har kastet loss
(Utsendelse torsdag 13. febr.)

 


MÅNEDENS INTERVJU

 


Den virkelig store seldødaren!
Månedens intervjuobjekt prater som en foss. Helst om hvor viktig det er å øke selfangsten. Hvis ikke går norsk fiskerinæring dukken. Han er fjerde generasjon selfanger, drikker Tjørvåg-shot til festbruk - selolje, cognac og litt sukker, og produserer 30 meter lange selpølser som snacks til hunder og katter.EU-debatten er løs
Under delikate lyskroner på Bristol kastet Fiskebåt loss i EU-debatten. Heller føre var enn etter snar, er mottoet.


  Les også  

Duellen
Kristensen vrs. Øyehaug

På slutten av fjoråret satt Stein Ivar Kristensen med «Norsk Fiskerinæring» under nattskiftet på Biomars fôrfabrikk i Myre. Selvfølgelig var det en duell i bladet, og like selvfølgelig ga Kristensen seg i kast med oppgavene. Resultat 10 poeng! Det er alltid imponerende, og kvalifiserer uomtvistelig til duell. Motstanderen
I dette tilfellet ble Ogne Øyehaug, som etter harde dyster i høst og vinter, må kategoriseres som rutinert.


Sentrumskamerat til topps

Peter Angelsen fikk to hektiske år som Fiskeriminister. Stor sett hele tiden var han i tottene på havfiskerne.

2002 år’reit
2002 ble året vi helst vil glemme. Alle kurver pekte nedover - unntatt i ringnotflåten. Nyttårsaften skålte vi for samling i bånn!

Enslig svale
Andreas Grimelund var den eneste som protesterte, men for døve ører. Fredag 10. januar var eventyret definitivt over for Pan Fish-aksjonærene. Da overtok bankene 80 prosent av eierskapet. NF’s Blå var tilstede.

Tid for nytenking
Knut Arne Høyvik er lei av alle som klager. Nå er det på tide å tenke nytt og positivt, skriver han. Jo mer krise og elendighet vi sender ut til folket, jo mer vil ungdommen sky fiskerinæringen.

Om sivilisasjonens undergang
Som utenforland synes det som om Norge er fratatt retten til å eksistere. Men det blir ikke så mye bedre på innsiden av EU heller, sukker Erik Hempel. Også der drukner vi i en galskap av regler, lover og byråkrati. Den vestlige verdens glanstid er over. Nå gjenstår dødskampen.

50 år uten å ryke
Egersund Trål AS har feiret 50-årsjubiléum. Nå er historien samlet mellom to permer, og den speiler bølgebevegelsene i fiskeriene. Men enda mer speiler den historien om to familier, to generasjoner og en trålpose full av gode idéer.

Tilbake til 2050
Hans Morten Sundnes har tatt for seg Statistisk Sentralbyrås (SSB) folkefremskrivning mot 2050. Det vil fortsatt bo folk langs kysten, endog flere enn i dag. Det må bety at både fisken og markedene vil være der, konkluderer Sundnes. Skjønt vet SSB hva de gjør?

Trodde på julenissen
Våre spåmenn- og kvinner var alt for optimistiske. Prisutviklingen i 2002 ble vesentlig dårligere enn panelene hadde forestilt seg. Litt humørfylt trodde de på julenissen.

Innovasjon og rekruttering
Norsk oppdrett stamper i motvind. Nettopp da er behovet for innovasjon og nye satsingsområder størst, skriver Andreas Gjermundsen og Espen Eriksen i KPMG, som ikke er imponert over bransjens evner på disse områdene.

Hva vil Scombrus?
Svaret på dette spørsmålet forutsetter både at eierne vet hva de vil, og at de vil snakke om det. Men det vil de ikke, og da forblir Scombrus et eksotisk navn og en litt difus eierkonstellasjon av ringnotredere, Global-Fish administrasjon og en fôrleverandør.

 

 

 

 

 


Tilbake til hovedmeny