nf2 - 02_cover

                   

INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 1 – 2004

Fiskerinæringens
største kjendis.

(Utsendelse mandag 16. februar)

 


MÅNEDENS INTERVJU

 


Nådeløs dom fra tallknuser i Haag
I fem år har han saumfart regnskaper og analysert fiskeripoli­tikk. Ingen vet mer om driftsopplegg og lønnsomhet i fiskerinæringene i Norge, Island og Færøyene. Og dommen er nådeløs. Norge er desidert dårligst i klassen og har langt igjen. Det må en mentalitetsendring til for å snu utviklingen, mener månedens intervjuobjekt. 

Finnmark ut av mørketiden
Uten russerfisk og Røkke er det ikke godt å si hva som vil skje i Finnmark. Da forblir det sannsynligvis mørketid. Vår nye serie om fiskerifylkene starter lengst i nord.

 

Betinget optimisme
Sveinung A. Flem i Global Fish AS er en av mange som forventer at det går mot bedre tider. Vi har spurt 30 industriledere om 2004.

 


 

Stille før stormen?
Forholdet til Norges Fiskarlag var tabu da fiskebåtrederne av­holdt årsmøte i Bergen. Forsamlingen diskuterte struktur, miljømerking og kvoteavtaler med andre land.  Les også  

Duellen
Trondsen vrs. Landmark
Utfordrer Dr. scient. Torbjørn Trondsen lever i en slags dobbelttilværelse som amanuensis ved Norges fiskerihøgskole og professor II ved høgskolen i Bodø. Før det har 55-åringen blant annet bakgrunn fra Miljøverndepartementet, Fiskeridirektoratet og Universitetet i Bergen.
Trykk på overskriften å se hvordan han greide seg mot vår legende Vidar Landmark.


Norske fiskerikjendiser
Ingen vet mer om norske kjendiser enn «Se og Hør»-gründer Knut Haavik. Nå har NF’s Blå forsøkt å kåre de største kjendisene i fiskeri-Norge. Metoden var ikke vitenskapelig, men skitt au: Kjendiseri har lite med vitenskap å gjøre.

Lever i beste velgående!
I forrige nummer spurte vi hvor det er blitt av Biomarint Forum. Styreleder Lars Peder Brekk og daglig leder Per Morten Vigtel forsikrer at Forumet lever i beste velgående.

Du skal få en dag i ...
«Vi banner og hyler over elendige kvoter og lave priser, men under over alle undre: når sesongen er over ble det litt igjen likevel.» Kanskje er det mange som kjenner seg igjen i Øystein Sandøys hverdag?

Konkurransesituasjon og strategiske veivalg
Stor overkapasitet, svak lønnsomhet og beinhard konkurranse om råstoffet. Flere anlegg må bort om pelagisk konsumindustri skal overleve. Les Harald Skuseths vurderinger om en industri som har ekspandert kraftig de siste 10-15 årene.

Fiskemel i kampen mot Aids
Millioner av afrikanere er smittet og vil dø. Feilernæring gjør ikke situasjonen bedre. Waza Kaunda fra Zambia tror fiskemel kan redde liv. Nå må fiskemelindustrien kjenne sin besøkelsestid.

Ingen suksess — hittil!
Mange har store vyer for dyrking av kamskjell og østers. Så langt har ingen tjent seg rike. I artikkelserien fra KPMG om nye arter i oppdrett er vi kommet til store kamskjell og flatøsters.

Ridder Saito til kamp for kvaliteten
I 2000 ble han slått til norsk ridder. Vi har møtt Toshiaki Saito, mannen som har gjort mer enn noen andre for å utvikle fiskehandelen mellom Norge og Japan.

Kan sjømatnæringen i Norge bli lønnsom?
Erik Hempel deltok på «Fisk 2003» i Tromsø og fikk litt mer tro på at det er mulig å foredle fisken i Norge. Men da må mye endres, og er det vilje til det?

Hva vil Royal Greenland?
Rekekonsernet Uniprawns AS i Tromsø er blitt færøysk. Vi har snakket med markedsdirektør Morten Sander for å høre hva Royal Greenland har av planer.

2003 — ikke år’reit
Som vanlig etter et årsskifte tar vi pulsen på året som ligger bak. Denne gang måtte vi omskrive overskriften. 2003 ble ikke år’reit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tilbake til hovedmeny