INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 1/01 – 2006

100 dager og terningkast fire
Helga Pedersen vil ha lys i flest mulig vinduer langs kysten. Fiskebåtrederne frykter det blir nødbluss om strukturpolitikken reverseres. De liker heller ikke ordningen med distriktskvoter. Så langt mener vi likevel at vår nye fiskeriminister har klart seg bra. Vi har møtt statsråden med diamantglans i smilet.Look to Iceland!
Íslandsbanki har investert 4 milliarder kroner i Norge. Konsernsjef Bjarni Ármannsson satser på fisk. DnB Nor og Nordea får en tøff utfordrer.

Ny giv i Finnmark
Alle snakker om oljen, men fortsatt svømmer fisken i havet. Vi har tatt pulsen på fiskerinæringen i Finnmark. Det tennes nytt lys i gamle hus og endog helt nye lys mange steder.


Fisk og Forskning
«Norsk Fiskerinæring» har alltid skrevet mest om økonomi og politikk. Med den nye spalten «Fisk og Forskning» skal vi også ha fokus på nyskaping.  Les også  

Duellen
Ulriksen vrs. Wendsel

Liv Ulriksen lurte seg unna i forrige nummer, og det var smart. Utfordrer Halvard Wensel smalt til med 10 poeng og fullt hus.

Sure oppstøt fra en bokorm
Øystein Sandøy forsøker seg som litteraturkritikker. Det går hardt utover den nye boken om Norges Fiskarlag. Hvor er de levende personskildringene og de saftige replikkene som fortsatt sitter i veggene i lagets lokaler? spør Sandøy.

1 krone gir 3 igjen!
Det var fasitten på 90-tallet. Men gjelder det fortsatt, og kan man egentlig måle den totale effekten av Eksportutvalgets pengebruk? Fiskerihøgskolens Øystein Myrland skal prøve å gi svar.

Får fiskematen eget eksportselskap?
Et nytt eksportselskap for fiskemat er under oppseiling. Bak initiativet står NSL, som innser at de norske fiskematprodusentene må samarbeide om de skal ut i verden for å konkurrere.

Varmere hav kan ruinere norsk oppdrett
Overskriften er spissformulert, men likevel alvorlig nok. Klimaendringer kan gi store algeoppblomstringer langs kysten i Sør-Norge og svært vanskelige forhold for norske lakseoppdrettere.

Sveriges største fiskeribedrifter
Vi var litt for rask i forrige nummer, både med å selge Lobster Seafood Group til Lerøy og med å rangere de største fiskeribedriftene i Sverige. Det har vi rettet på nå.

Tenk sunt — spis en forsker
Hans Morten Sundens er forvirret. Kan fisk være sunn og usunn på samme tid? Forskernes kjemifisk er dessuten det motsatte av den fisken Norge ønsker å selge. Sundes følger magefølelsen, og har trappet ned på inntaket av forskninsnyheter. Det er jo en grense for hva som er sunt!

2005 år’reit
Som vanlig ved et årsskifte har vi oppsummert året som ligger bak. 2005 ble svært bra for mange, ikke minst oppdretterne. Men rekefolket måtte langt ned i kjelleren for å overleve.

Oppdrett presser prisen
Ifølge FAO vil førstehåndsprisene på fisk holde seg relativt lave i årene som kommer, skriver Erik Hempel. Det skyldes særlig tre forhold; økt konkurranse fra oppdrett, økt konkurranse fra andre matvarer og knallhardt prispress fra de store matvarekjedene.