INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 1 – 2008

En tålmodig strateg
Ifjor kunne han feire 20-årsjubileum som organisasjonsbyråkrat og lobbyist. Geir Andreassen er utdannet cand.polit. og liker å jobbe i det stille. Han skaper sjelden store overskrifter. Det har vært en vellykket strategi. De siste ti årene har FHL styrket sin posisjon i næringen kraftig.

 


2007 år’reit
2007 ble et av fiskeri- og havbruksnæringens beste år. Som vanlig etter et årsskifte har vi sett nærmere på det som skjedde i året som ligger bak oss.

Gigant i nord
Nesten 500 ansatte, 1,6 milliarder i omsetning, 12 produksjonsanlegg og eierskap i 24 fiskebåter. Nergård har aktiviteter i 11 kommuner.Fra uår til uerhåp
Månedens suksesshistorie er snabelueren i Barentshavet. På 90-tallet tok havforskerne viktige grep. Nå er nye gode årsklasser på gang.


  Les også  

Duellen
Nerheim
vrs Misund.
Magnor Nerheim kan mer enn de fleste om fisk og havbruk. Og det har motstanderne fått merke. Men for en som har jobbet som seksjonssjef og forskningsdirektør ved Havforskningsinstituttet i 10 år, og som forsker i 10 år før det igjen, er en ekspedisjonssjef i Fiskeri- og kystdepartementet nødvendigvis ingen uoverkommelig motstander. Ole Arvid Misund nølte iallefall ikke da vi ringte. Han tok utfordringen på direkten. Hvordan kampen endte kan du finne ut ved å trykke på overskriften.

Å trekke tenner på vakthunden
Øystein Sandøy er bekymret over det stramme budsjettet til Kyst-vakta. Det stemmer dårlig med politikernes retorikk om å satse på nordområdene. Sandøy vil ikke at myndighetene skal trekke tenner på vakthunden.

Mattilsynet kaster arkene
Fra mandag 25. februar blir Mattilsynet døgnåpent, og all formell kontakt med fiskerinæringen vil skje trådløst. Den som ennå ikke har tatt ibruk internett, får det travelt.

Vietnam stormer frem
I løpet av få år har Vietnam blitt verdens fjerde største eksportør av fisk og sjømat. Produksjonen er firedoblet siden 1990. I år passerer produksjonen av pangasius 1 million tonn.

Rask vekst — store tap
I 2006 var Icelandic Group nummer seks på listen over verdens største fiskeriselskaper. Ifjor falt konsernet sannsynligvis en plass ned. Sterkt vekst har ikke latt seg kombinere med overskudd.

Sviktende rekruttering
Fiskerinæringen på Island sliter med mange av de samme problemene som i Norge. En av dem er sviktende rekruttering. Næringens omdømme er svekket. Mange forbinder fiskeriene med forurensning og overfiske, skriver Petur Bjarnason.

Syv seminarer til ende
Tirsdag 4. og onsdag 5. mars samles Europas fiskeritopper på Lillestrøm. North Atlantic Seafood Forum blir en av årets store fiskeribegivenheter i Norge.

Rettsløse fiskere!
Harald Østensjø føler maktesløshet og frustrasjon. I mange sam-menhenger er fiskerne nærmest å regne som rettsløse. Vår faste skribent her tre gode eksempler — konsesjonspolitikken, fangst-kontrollen og NOx-avgiften.

Bare se, ikke røre!
Mar-Eco utstillingen har vært innom Norge. Med rett belysning og i fine glassmontre kan selv de merkeligste skapninger bli et fint skue. Mange av dem har aldri sett lyset.

Norsk fisk — dyr og dårlig?
Erik Hempel demper kritikken. Norsk fisk er ikke så dårlig som han trodde, og neppe så ille som Mattilsynet vil ha det til heller. Det er bra. Alt ligger nemlig til rette for kraftig prisøkning på fisk i Europa.