INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 1 – 2009

(Utsendelse mand. 9. februar. 2009)

Første jente på 108 år!
Månedens intervjuobjekt har bare én kommentar til at hun er historiens første kvinnelige fiskeridirektør: Jammen på tide! Vi har møtt Liv Kristin Holmefjord — sporty mor til tre, siviløkonom og medeier i Bolaks AS. Nå skal hun sørge for at Norge beholder verdens beste fiskeriforvaltning.

 


Det nasjonale er globalt
70 prosent av alle ansatte i Norges 100 største fiskeribedrifter jobber i utlandet. De 10 største har 45 prosent av omsetningen ute.


Stort marked — store aktører
Storkjøkken-markedet domineres av noen få og store leverandører av sjømat. Totalt er markedet på nesten 1,5 milliarder kroner pr. år.


Fisk i farta
Det går mest i pølser og hamburgere. Fast food-markedet selger lite fisk. Det har Nofima Mat og NSL lyst til å gjøre noe med.


  Les også  

Duellen
Kvistad vrs. Lauritzsen
Adm. direktør i selskapet Aker Ocean Harvest AS, Trond Williksen, som på slutten av 90-tallet var adm. direktør i Norske Fiskeoppdretteres Forening, er ingen ny­kommer i «Duellen». Men sist han prøvde seg — for 10 år siden — gikk det ikke så bra. Nå får han altså sjansen igjen. Kristin Lauritzsen i Norske Sjømatbedrifters Landsforening har allerede dokumentert solide kunnskaper om det som rører seg i fiskeri- og havbruksnæringen.
I forrige nummer tok hun knekken på Are «10 poeng» Kvistad.

FrP på sidelinjen
Høyre valgte KrF og Venstre. Det var en tabbe og kan gi fire nye år med de rød-grønne. Høstens valg vil knuse alle fremtidige tanker om en borgerlig regjering uten FrP.

En reddhares bekjennelse
Øystein Sandøy skriver om det evige dilemmaet som fiskeskipper; skal det absolutt sikre alltid gå først, selv om det betyr mindre fisk? Svaret er ikke entydig, men gir seg ofte selv.

Abdiserer hvitfiskkongen?
Torsken er ikke hatt det lett det siste året. Men Kolbjørn Giskeødegård har ikke mistet troen. Svarer på spørsmålet er altså nei. Det tiåret vi nå er på vei ut av har vært det asiatiske. Det tiåret som kommer bør være torskens.

EU har ryddet i fiskeskuffen
DG Fish har blitt DG Mare. EU har omorganisert fiskeriforvaltningen og opprettet seks «havkontorer». Forholdet til Norge blir ikke berørt.

Island og EU
Petur Bjarnason tror Island snart vil forhandle om EU-medlemsskap. Men har er i tvil om resultatet blir godt nok. Uten full råderett over fisken er svaret gitt på forhånd.

Strategisk valg i næringsutvikling
Til syvende og sist er det næringslivet som fyller vann i kommunale bad og finansierer sykehjem. Derfor er det viktig å legge forholdene til rette for lokal næringsutvikling, skriver Harald Østensjø.

Ny omega-3 fra krill
Aker BioMarine er omsider i markedet med sin Superba Krill Oil. Det har tatt tid, og kostet lederskap. Samtidig lanseres en unik metode for å måle folks personlige omega-3 status.

Look to Cannery Row
John Steinbeck er en stor forfatter. Hans-Morten Sundnes tar utgangspunkt i «Cannery Row», som henter sin historie fra hermetikkmiljøet i California i første halvdel av 1900-tallet. To nordmenn var også med.

Kongens gull til Solhaug
Mannen bak «De norske fiskeriers historie 1815-1880» fikk nylig Kongens fortjenstmedalje i gull. Bjørn-Petter Finstad har sett nærmere på dette viktige fiskerihistoriske verket.

Finanskrise og fiskepriser
Erik Hempel drømte at han vant i Lotto. Det ga inspirasjon til å spå om utviklingen i fiskeprisene i 2009. Han tror de vil fortsette å stige