INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 1 – 2011

 

 

Arne Magnor Nerheim — urbyråkraten
Johàn Williams takket nylig for seg. Månedens intervjuobjekt har ingen planer om å gjøre det samme. I fjor kunne han feire 20-årsjubileum som ekspedisjonssjef. Han har «overlevd» 14 statsråder og 19 statssekretærer siden starten i 1976. Vi har møtt «urbyråkraten» i Grubbegata 2.


Filetsider og røykeovner
Produktspekteret er imponerende og antall varemerker stort. Men fortsatt blir det aller meste av oppdrettslaksen solgt fersk med hode.


På mail med John Gordon
NHO-sjefen har sterke meninger om det meste, også norsk fiskeripolitikk. Bort med Råfiskloven og vekk med all overregulering er to relativt klare meldinger.Kurvene peker oppover
2009 ble et økonomisk flott år både på sjø og land. Fiskeindustrien vant tilbake 70 prosent av valutatapet fra året før.


  Les også  

På’n igjen
Et eller annet sted finnes et skjæringspunkt mellom antall aktører i flåten og tilfredsstillende rekruttering. Derfor bør vi ikke se oss blinde på strukturering som virkemiddel, skriver Øystein Sandøy. Men utbryterne av Fiskebåt har han bare sånn passe forståelse for.


Nytt gullår!
Kolbjørn Giskeødegård stikker nakken frem og spår et nytt fantas­tisk sjømatår i 2011. Den eneste skyen på horisonten henger over pelagisk sektor, som må regne med tøffere tider. Men prisøkning kan kompensere for volumfallet.

Løsner det for nybygg?
Hittil har vi notert åtte større nybygg av fiskefartøyer ved norske verft det neste halvannet året, og kanskje kommer flere. Men urealistiske prisforventninger og usikkerhet i strukturpolitikken har plassert mange redere på gjerdet.

Morpols verden
Vi har besøkt Morpol ASA — verdens største produsent av røke­laks. Fabrikkanlegget ligger i Ustka i Polen, der over 3.000 arbeidere foredler over 70.000 tonn oppdrettsfisk i år, primært laks.

Island og EU
Vi kommer til å stemme nei! Petur Bjarnason er temmelig sikker på hvordan det vil gå når Island skal stemme over EU-medlemsskap. Men han irriterer seg over dem som ikke engang vil vente på forhandlingsresultatet før de konkluderer med svaret.

Havvindmøllene kommer
Nå må fiskerne kjenne sin besøkelsestid, og komme med sine syn­spunkter på NVE-rapporten om potensielle havvindmøller i norsk sone. For vindmøllene kommer, tror Harald Østensjø. Å legge mer vann i rør frister ikke.

Om statistikk og matvarepriser
Matvareprisene er igjen på topp. Og denne gangen tror ekspertene at de vil forbli høye. Erik Hempel har besøkt FAO i Roma og sett nærmere på prisindeksene for mat. Han konstaterer også at Norge beholder andreplassen som fiskeeksportør.

Tenketank og showroom
Forsøkstanken i Hirtshals er et imponerende skue, og et must for mange av dem som prøver å utvikle bedre fiskeredskaper. «Fisk og Forskning» har besøkt det flotte anlegget til SINTEF.