INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 1 – 2015

 

 


Statsråd for de gode tider
Månedens intervjuobjekt har hatt flaks. Hun kommer høyst sannsynlig til å styre sjømatnæringen i den beste fireårsperioden gjennom tidene. Men vil hun også bli husket for


Trippelseier for sjømat-Norge
Se nøye på kurvene i denne figuren. De beveger seg akkurat slik sjømatnæringens aktører elsker det. Vi ser nærmere på effektene av lav oljepris, fallende kroneverdi og lave renter.

 

Friskmelder oppdrettslaksen
Vitenskapskomiteen for mattrygghet er klokkeklar. De positive effektene av fisk i kostholdet oppveier langt de negative. Og oppdrettslaksen er intet unntak!
  Les også  

50 på topp
Redaktøren setter sluttstrek for debatten om hvem som fortjener plass på listen over de 50 viktigste personene for utviklingen av norsk sjømatnæring siden krigen. Han er enig i at tre er uteglemt.

Nødrop fra et tomt hode
Øystein Sandøy ber om hjelp, og foreslår selv hvor den skal komme fra. Heretter vil Øystein og Knut Arne Høyvik skrive annen hver gang i «Norsk Fiskerinæring».

Advarsel i arbeidsforhold
Advarsel er ikke lovregulert i arbeidsforhold. Det skaper ekstra utfordringer for dem som ønsker å bruke dette virkemiddelet overfor en ansatt.

KrF og Venstre skulder ved skulder
Tveterås-utvalget har fremmet en rekke kontroversielle forslag. KrF og Venstre vil stå tett sammen når de skal behandles på Stortinget.

Byks i Afrika-eksporten
Noen av verdens raskest voksende økonomier er i Afrika. Erik Hempel ser nærmere på muligheter og begrensninger for norsk sjømat i denne delen av verden.

Nisjefisk på nye veier
Vi tar av oss hatten for norsk ørretnæring. Da det dominerende markedet kollapset, snudde ørretfolket på femøringen.

Hårek på Tjøtta
I 2015 starter vi en ny serie om ruvende fiskeriskikkelser fra vikingtiden til andre verdenskrig. Vi starter med rederen og fiskekjøperen Hårek på Tjøtta.

Økologisk vin
Man blir neppe sunn av å drikke økologisk vin, men kanskje litt gladere. Vi tar en titt på det som skjuler seg bak merket «økologisk vin» i Vinmonopolets hyller.

Resirkulering i vinden
I investeringsspalten skriver vi om det nye settefiskanlegget til Marine Harvest ASA, samt nybyggene «Torbas» og «M. Ytterstad».