INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 1 – 2018

 

 


Litt under radaren
Sekkingstad AS har seksdoblet omsetning de siste ti årene — fra rundt 600 millioner kroner til nærmere 4 milliarder. Denne vold­somme veksten har gått litt under radaren i norsk sjømatnæring. I fjor solgte Sekkingstad over 60.000 tonn laks, og nå er ny slaktebåt på gang. Vi har møtte adm. direktør Bård Sekkingstad.


Oppsiktsvekkende stabilt
Fisket i Nordøst-Atlanteren har vært svært stabilt de siste 50 årene. Det er ikke mye som minner om overbeskatning og dårlig fiskeriforvaltning.

 

Omsider på den grønne gren
I 2017 knuste autolineflåten alle tidligere rekorder. Både fangstverdi og økonomisk resultat ble strålende. Prisen per kvotefaktor torsk har passert 40 millioner kroner.
  Les også  

Er toppen passert?
nf’s blå tror svaret er ja. I 2018 faller lakseprisen med minst fem kroner per kilo, kanskje så mye som ti. Men fortsatt snakker vi om 15-20 milliarder i overskudd før skatt for lakseprodusentene.


Fiskerne er de beste fiskerne

Mariann Frantsen og Vidar Holm liker dårlig at redaktøren vil liberalisere deltakerloven. De har skrevet brev og forklart hvorfor.

Tiltak for mindre byråkrati
Denne artikkelen må Per Sandberg lese. Det er ikke ofte han får så konkrete forslag til hvordan byråkratiet rundt oppdrettsnæringen kan reduseres.


Ferdigsnakka med Audun Maråk
Audun Maråk er optimist, og tror på en løsning for hvordan Fiskarlaget bør organiseres. Den innebærer ikke at Fiskebåt skal dekke en større del av regningen.

Fiskerikommunen Måsøy
Uten fisken hadde Måsøy vært folketom for lengst. Uten oppdrettslaksen hadde svært få merket noen forskjell. Vi har besøkt en kommune der så godt som alle lever av fiskeriene.


All time high?
2017 ble et strålende år for fiskeri- og havbruksnæringen, kanskje det beste gjennom tidende. Vi har som vanlig tallene.


Nitti salte år
Sigurd Folland AS på Averøy fyller nitti år. Først klippfisken, og i dag saltfileten, har stått i sentrum. 2017 ble et rekordår.


Kan det gjøres fra luften?
Laserscanning blir kanskje den nye måten å gjøre det på. Når silda og makrellen står høyt i sjøen bør det være mulig å beregne mengdene med bruk av laser fra fly.

Elling Aarseth fra Vartdal
I serien om historiske fiskerifolk er vi kommet til kjøpmannen og fiskebåtrederen Elling Aarseth. Han levde fra 1897 til 1976.

Flytende forskning
I «Fisk og Forskning» har vi sett nærmere på tre nye forsknings­fartøyer — «Kronprins Haakon», tyske «Walther Herwig» og Røkkes nye REV.