nf9 - 00_cover

                   

INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 10 – 2000

Mens vi venter
på Kongen!
(Utsendelse onsdag 22. november)

 


 Månedens Intervju 


Lev i dag — i morgen er det for sent!
Han er sportsdykker, ivrig på ski, glad i pasta og Pink Floyd. Fra ungkarsleiligheten på toppen av NRK-bygget i Ålesund kan han skue ned på familiens mange flotte eiendommer. Selv er han sjef for fiskerivirksomheten, og selger saltfisk og klippfisk for 6-700 millioner kroner pr. år. Leiv Haagensen er månedens intervjuobjekt.


 

  Les også  

Duellen
Hanssen
vrs. Myrvang
Sist var det Sigurd Bjørgo som forsvant ut til høyre. Siden mai har nemlig Råfisklags-direktør Trygve Myrvang fosset over alle utfordrere. Denne gang stilte vi med Tom Hanssen som sulten duellant. Han er informasjonsleder i Norges Fiskarlag og kan mer enn de fleste om det som skjer i fiskeri- og havbruksnæringen. Det begynte lovende. Hanssen holdt godt følge fra start. Men den observante leser har allerede skjønt hvordan det gikk til slutt.
Trykk på den blå overskriften å test deg selv.  
Test deg selv, trykk på overskriften til dette avsnittet og finn spørsmålene. 5 poeng bør du klare!

B2B med fisk
Alle vil bli størst, også Lars Due i Gofish. Les om internettselskapene som har laget markedstorg for handel med fisk.

100-års jubileum med stil
Det startet på Matre 15. oktober 1900. Nøyaktig 100 år etter sto Fiskeridirektør Peter Gullestad på samme sted.

Vinterlig for verftene
Boomen er over. I år er «Gunnar K» et av 26 nybygg over 70 fot. I 2001 teller listen foreløpig bare 13.

Ikke på greip
Salgbare fiskekvoter vil fjerne de ulønnsomme og minst effektive fartøyene. Det betyr nødvendigvis ikke at inntjeningen i flåten blir så høy at det oppstår en ressursrente. Et slikt resonnement henger ikke på greip. De som kjøper kvoter vil betale så mye at de ikke oppnår mer enn normal avkastning på investeringen. Da blir det ingen ressursrente å skattlegge.

Kystens politiske kraft
Knut Arne Høyvik er skuffet. Arbeiderpartiet, som løste fiskerne fra nessekongeveldet, er ironisk nok i ferd med å fremelske en politikk som fører fiskerne tilbake til start.

Bontelabo — fiskerinæringens storstue i Bergen
Chr. Rieber & Co. har investert 150 millioner kroner i fiskerisenteret på Bontelabo de siste 10-15 årene. Tilsammen omsetter leietakerne for nesten 3 milliarder kroner. I år passerer 50.000 tonn fisk gjennom senteret.

40 sild pr. sekund
Det går kjapt unna hos Bergen Fiskeindustri. Etter utbyggingen av anlegget kan adm. direktør Magne Skjønhaug ta imot og rundfryse 40 tonn pr. time.

En skattekiste med fiskerihistorie
Fiskerimuséet i Bergen har 6 ansatte, 12.000 besøkende på årsbasis og alt for lite penger til å gjøre alt det bestyrer Anders Haaland har på sin ønskeliste.

Tinetanker mot tøffe tider
Nils H. Nilsen AS i Båtsfjord sluttfører i disse dager et investeringsprogram på ialt 60 millioner kroner. Med nytt tinesystem og grader tar bedriften like gjerne imot frosset som ferskt råstoff.

Samling i fryser’n
Domstein har overtatt Nordkyn AS og Arctic Delight AS. — Vi er ikke store nok til å utfordre Findus og Frionor, men har det eneste troverdige fullsortementstilbudet i Norge, sier adm. direktør Frode Eimot, som skal lede den nye sammenslutning mellom Enghav og Nordkyn.

Fra fisk til fôr — uten sidespor
Møgster-folket, Silfas og Arne Nore har slått pjaltene sammen. Sea Grain skal lage fiskefôr direkte fra pelagisk råstoff. Er den tradisjonelle fiskemelfabrikkens dager talte?

Om arv og generasjonsskifte
Om du planlegger et generasjonsskifte, anbefaler vi deg på det varmeste å lese artikkelen fra advokatfirmaet Simonsen Musæus. Det kan bli din beste investering noen gang. Det kan nemlig bli svært dyrt å arve i fiskerinæringen.

MSC og miljømerking av fisk
Hva er kriteriene for å bruke MSC’s miljømerke på fisk? Og hvordan har reaksjonene på merket vært? Professor Frank Asche har svart på disse spørsmålene.

 


Tilbake til hovedmeny