nf2 - 02_cover

                   

INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 10/11 – 2003

Flekksteinbiten –
ikke akkurat vakker
og ikkesærlig lønnsom.

(Utsendelse onsdag 22. desember)

 


 

 


Quo Vadis?
Fiskeri- og havbruksnæringen er i en bølgedal og leverandørene sliter med magre ordrebøker. Evnen og viljen til å investere er lav. Spørsmålet mange stiller seg er når oppturen kommer? Hva kan vi forvente av investeringer i fiskeri- og havbruksnæringen i 2004 og 2005? Det var tema på vår årlige Høstkonferanse på Holmenkollen. 

Investeringstørke
Roger Richardsen forventer 25-30 prosent nedgang i investeringene i hvitfiskindustrien i 2004 sammenlignet med nivået fra 1999 til 2002.

 

Dansen rundt Omega 3
Omega 3 kan hjelpe både mot blodtrykk, glemsel og infarkt. Produksjonen øker, men veksten ser ikke ut til å komme norsk fiskerinæring til gode.


 


Nisjeprodukt for Nord-Norge?
De biologiske utfordringene er løst. Men oppdrett av flekksteinbit er foreløpig langt unna en økonomisk suksess.  Les også  

Duellen
Høyvik vrs Landmark
Vidar Landmark har rullet frem som en Leopard-tank på slagmarken. All motstand har vært knust. Men vi gir oss ikke. Før eller senere skal også Landmark til pers. Om det skjer i dette nummeret kan du finne ut helt bakerst i bladet. Der møter han Knut Arne Høyvik, informasjonsleder i Norges Fiskarlag.

Trykk på overskriften å se hvordan det gikk.


Fiskemel til Afrika
Aids er en forferdelig sykdom. Millioner av mennesker er rammet, særlig i Afrika. En elendig ernæringssituasjon gjør at HIV-smittede raskt utvikler Aids og dør. Nye forsøk viser at fiskemel kan bidra til å styrke imunforsvaret og holde folk lenger i livet. Nå trengs 250.000 kroner til et prosjekt i Zambia som skal dokumentere effektene. Det må fiskeri- og oljenasjonen Norge har råd til å finansiere.

Terningkast 5
Tabloidene gir alltid fiskeriministeren terningkast 1 eller 2 uansett hva han gjør. NF’s Blå har også latt terningen rulle. Den landet på 5. Svein Ludvigsen forsøker å føre Høyre-politikk og er både handlekraftig og lydhør.

Sigurd Mørejarl fra Teige
Øystein «Snorre» Sandøy skriver om den store striden mellom veidemannsfelaget og langskipseigarane. I spissen for de to flokkene - Sigurd Mørejarl og Reidar frå Hasvik.

Bunnen er nådd
Tore Håkon Riple i Norske Leverandører til Havbruksnæringen tror bunnen er nådd. Etter kraftig fall i investeringene i oppdrettsnæringen i 2002 og 2003 forventer han en svak økning i 2004 og en markert økning i 2005.

Halvert innfrysningstid
Global Liavaag er omtalt som fremtidens pelagiske innfrysningsfabrikk. Ved å redusere temperaturen i produksjonsprosessen og pakke fisken i plastposer har man klart å halvere innfrysningstiden. Side 88 Folk og fangst på Grønland Grønland er verdens største øy og har verdens minste befolkningstetthet. Halldis Ringvold har skrevet en artikkel om fiskeri og levekår hos vår store nabo i vest.

Biter av Norge - smak av verden
Hans Morten Sundnes skriver bok om møtet mellom norsk fisk og utenlandsk matkultur. Den vil inneholde 11 spennende historier fra alle verdenshjørner. Som julelektyre har vi fått lov til å trykke en av historiene, nemlig den om norsk tørrfisk i Italia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tilbake til hovedmeny