INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 10 – 2005

Det er noe som ikke stemmer!
Norge har et forklaringsproblem. Bruker vi offisielle tall og omregningsfaktorer omsettes det hvert år torsk for flere hundre millioner kroner som myndighetene ikke kan gjøre rede for. La oss håpe forklaringen er upresis eksportstatistikk eller for høye omregningsfaktorer. Det siste bør Fiskeridirektoratet snarest ordne opp i. 

Kostbare gener
De neste årene skal FUGE fordele ca. 200 mill. kr. til genforskning på fisk, mest laks. Vi har møtt han som sitter øverst på pengesekken.

Statlig pengesluk
Finotro skulle bli flaggskipet i nord-norsk fiskeindustri. Etter 38 år gikk skuta ned med mann og mus. Men historien har også sine lyse sider.


Satser nedstrøms
I tiden fremover vil laksegigantene integrere mer mot sluttbruk-er, tror Henning Lund. Han analyserer økonomien og strategiene til de største i oppdrettsnæringen.  Les også  

Duellen
Østervold Toft vrs. Ulriksen

Sist endte det uavgjort. Nå skal saken avgjøres. Hvem vet mest om fisk og havbruk av Havforskningsinstituttets Kari Østervold Toft og Fiskeriforsknings Liv Ulriksen? Hvordan det gikk kan du som vanlig trykke på overskriften for å finne ut.

Brev til Helga
Øystein Sandøy har skrevet brev til den nye fiskeri- og kystministeren. Han vil at strukturordningene i havflåten skal videreføres og ber på sine knær om at statsråden ikke tukler med ressursfordelingen.

Ryddemøte i Hong Kong
WTO-møtet i Hong Kong i midten av desember vil i beste fall legge rammebetingelsene for en nytt møte, og avtale tid og sted for dette. Ingen grunn til å være optimist, med andre ord.

Kinderegg på Lillestrøm
I februar arrangeres North Atlantic Seafood på Norges Varemesse på Lillestrøm. Samtidig avholdes to andre fiskerirelaterte messer.

Sea-Bell erobrer Norge
Lerøy og Domstein snakker om å bli det. Sea-Bell er det allerede. Selskapet med hovedbase i Groruddalen i Oslo er Norges eneste landsdekkende distributør av fisk og sjømat.

Petter Smart mot dyrt drivstoff
Vi har nesten vondt for å tro at Tore Johansen kan holde det han lover. I så fall skjønner vi ikke hvorfor den amerikanske teflon-behandlingen QMI ikke har hatt større suksess!

Afrikas nett — noe å satse på?
Infopech skal fremme utvikling, samarbeid og handel med fisk i Afrika. Det betyr at Infopech-sjefen Amadou Tall har mer enn nok å gjøre. Han ser det største vekstpotensialet innen fiskeoppdrett.

Stabilt prisbilde i 2006
Norske fiskeeksportører forventer ingen store prishopp for våre viktigste fiskeprodukter i 2006, verken i den ene eller andre retningen. Men som alltid er det mange usikkerhetsfaktorer. Derfor lønner det seg å ta høyde for overraskelser.

Italiensk sildefeber
Vi har vært på «Slow Fish» i Genova — en messe for folk opptatt av tradisjoner og smak. Silda fra Herøy og tørrfisken fra Sørøya hevdet seg med glans.