INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 10 – 2007

Krabbekongen på Hitra
Overskriften lyver ikke. Om noen i Norge fortjener hederstittelen «krabbekonge» må det være månedens intervjuobjekt. En stayer som nekter å gi seg og som aldri jobber i krabbegir. Tre av fire taskekrabber i Norge havner bokstavelig talt i klørene på Anton Fjeldvær. Vi har besøkt Hitramat AS på Hitra.


Thai Union Group
I serien om verdens største er vi kommet til nr. 8. Thai Union Group er en gigant på reker og tunfisk og selger for 11 milliarder kroner i 2007.

99 kvinnelige ledere
De fleste leder små. Vi har listen over kvinnelige ledere i fiskerinæringen. Den teller nesten 100 navn.
   


Skrur klokka 15 år tilbake
Inge Halstensen knaller til. Rød-grønn fiskeripolitikk duger ikke. Helga får også så hatten passer. Hun snur ryggen mot fremtiden.


 

  Les også  

Duellen
Nerheim
vrs Nilsen.
Magnor Nerheim tok knekken på Johannes Nakken. En prestasjon i seg selv. Men det er mange skarpe hjerner der ute. En av dem tilhører «Fiskarens» redaksjonssekretær Geir Bjørn Nilsen. Hvordan Nerheim taklet Nilsen kan du som vanlig finne ut ved å trykke på overskriften.

Hvor er Neil Armstrong?
John F. Kennedy sendte Neil Armstrong til månen. Stoltenberg vil gjøre Norge best på miljø. Hittil har han nøyd seg med å skvise fiskerne for 200 millioner kroner i en ren fiskalavgift. Øystein Sandøy ser overhode ingen tegn til Stoltenbergs «månelanding», bare et enormt gap mellom visjon og virkelighet.

Hvem er de beste lederne?
Vi har stukket nakken frem. Fiskeri- og havbruksnæringens beste bedriftsleder finnes blant våre 12 utvalgte. Men først har vi fått hjelp av en headhunter til å si noe om hva som kjennetegner gode ledere.

Viser vei for dem som går i ring
Preplast Industrier i Elnesvågen utenfor Molde er best kjent for sine Omega-merder. Nå har bedriften utviklet en gangbane rundt de enorme sirkelmerdene som gjør det tryggere å ferdes for røkterne.

Bør vi følge havforskernes råd?
Petur Bjarnason er styremedlem i Havforskningsinstituttet på Island, og ikke i tvil om svaret. Han misliker at fiskeriorganisasjonene synes å ha mistet mye av tilliten til havforskerne etter det kraftige kuttet i torskekvoten for 2008.

Det nye sildeeventyret
Sist drømte Harald Østensjø om en samlet næring på Landsmøtet i Norges Fiskarlag. Nå drømmer han om enda en gang å se sildeflåten utenfor Haugesund og Karmøy. Byen ble jo «lagt på sillabein!».

Masseprodusert galle
Niels Chr. Geelmuyden har enda en gang raljert over norsk fiskeoppdrett. Denne gangen slipper han ikke uimotsagt unna. Hans Morten Sundnes tar saken.

Oppgjørets time
ErikHempel ser seg tilbake. Det tar tid å utvikle fiskeri- og havbruksnæringen i en verdensdel som kan lite om salg og markedsføring av fisk, og som ofte tvinges til å eksportere fisken som råvare. Det sørger EU for.

FoU og EU
«Fisk og Forskning» tar for seg det marine FoU-samarbeidet med EU. Det er utallige prosjekter og mange uvante kontinentale forkortelser.