INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 10 – 2008

Gründer med suksess
Det startet i 1977. I dag leder han et konsern med nesten en halv milliard kroner i årlig omsetning og 150 personer på lønningslis
ten. Finn Sinkaberg har lykkes som lakseoppdretter. Selv peker han på to hovedgrunner: Han har ikke kjøpt dyrt og han har latt andre selge fisken. Og så har han satset på foredling av laks.

   


Rent pengebytte
Norsk fiskeindustri tjener nesten ikke penger. Etter at fiskeristøtten forsvant har industrien under ett stort sett byttet penger.

Silderøtter i Haugesund
I storhetstiden hadde Haugesund over 40 sildetilvirkere. I dag er det bare én igjen; H.J. Kyvik AS. Silda er ikke bare levebrød, det er en livsstil!FoU til bunns
Svaret på mye av det vi driver med i fiskerinæringen, må vi til bunns for å finne. «Fisk og Forskning» har foretatt et dypdykk.


  Les også  

Duellen
Høyvik vrs.
Kvistad
Vi spiller fanfare! I farten kan vi ikke komme på at det har skjedd før. 10 poeng i «Duellen» er en historisk prestasjon og bør gi Are Kvistad evig heltestatus i FHL.

Vedmodig sorti
Lerøy-familien er ute av Lerøy Seafood Group. Det er sikkert vemodig for Ole-Eirik og Hallvard jr., men var en kalkulert risiko. Alt i 2000 mistet familien aksjemajoriteten. Siden har eierskapet blitt mindre og mindre. Til slutt kunne Austevoll Seafood kunne overta.

Kollektivt selvmord
Øystein Sandøy har lest boken «Kollektivt selvmord». Finsk dysterhet kan være riktig så oppkvikkende ført i pennen av et geni som Arto Paasilinna.

Tør vi stole på flaksen?
Norsk oppdrettsnæring har sannsynligvis hatt mer flaks enn den fortjener. Ett er iallefall sikkert; næringen kan ikke fortsette å stole på flaksen om den skal være stabil og attraktiv for investorene, konstaterer Kolbjørn Giskeødegård. Til neste år vil det totale utbudet av laks falle selv om Norge øker sin produksjon med 15 prosent.

Atlantic Cod Farms gir gass
I år slakter Atlantic Cod Farms vel 200 tonn torsk. Til neste år 2.000 tonn og i 2011 9.000 tonn. Mange har brent seg på tor­skeoppdrett. Atlantic Cod Farms har ingen planer om det.

Flott næring å jobbe i
Harald Østensjø var i tvil da tilbudet kom. Men han takket ja og siden har han ikke angret en dag. Han er full av godord om yrke­sutøverne i den næringen han representerer.

Strøm eller kakk i hodet?
Det er spørsmålet norsk oppdrettsnæring må finne svaret på innen 2010. Kanskje blir det begge deler. Vi har sett nærmere på hvilke alternativer som kan bli aktuelle når det ikke lenger er lov til å bedøve laksen med CO².

Alltid vill på TV
Hans Morten Sundnes hører blant skeptikerne. Kanskje laksenæringen har vokst nok på en stund, og har godt av en liten pust i bakken? Den trenger å komme mer i harmoni med verden rundt.

For en gal, gal verden
Finanskrise, matvarekrise, kriger og elendighet. Erik Hempel har funnet ut at vi lever i en gal verden. Men alt har ikke gått slik han spådde. Matvareprisene har ikke steget. Tvert om; de har falt. Nå forsøker han seg med spådommer om fiskeprisene.