INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 10 – 2014

 

 


En mannsalder i sjømat
Det startet i UD. Så fulgte gode 20 år i fiskeriforvaltningen. De siste 15 har han vært «fiskerisjef» i PwC. Månedens intervjuobjekt nærmer seg 40 år i sjømatnæringens tjeneste. Og han har ingen planer om å gi seg.


Samling i bånn!
Produksjonen er utrolig stabil. Prisen har rast helt i bånn. Dessverre skal alle være verdensmestre. Nå bør tørrfiskprodusentene i Lofoten stikke hodene sammen. Men de gjør det neppe!

 

Flyfrakt mot nye høyder
I 2013 eksporterte vi 120.000 tonn sjømat med fly. I år blir det 15-20 prosent mer. Det er dyrt, men når kundene i Asia vil ha fisken fersk, er det ingen vei utenom.
  Les også  

Domstein på rett vei
Heretter er det hjemmemarkedet som teller. Rolf Domstein er entusiast som aldri før. I år skal Domstein Sjømat AS selge sjømat i Norge for 600 millioner kroner. Virksomheten i Sverige er solgt til Lofotprodukt.

Hvem er «vi»?
Oli Samro har vært på torskekonferanse i Tromsø. Der snakket alle om hva «vi» kan gjøre for å fremme sjømatnæringen. Hvem er alle disse «vi», lurer Samro.

213 konkurser
De siste 20 årene har det vært 213 konkurser i fiskeindustrien. Vi har den dystre listen med navn, og noen av årsakene til at så mange bedrifter bukker under.

Alle piler peker opp
Det er makrell over alt. Tre nye, sterke årsklasser er på vei inn i bestanden. Leif Nøttestad spår 1 million tonn i årlige makrellkvoter de neste tre årene. Vi tror det blir mer. Det blir i alle fall fisket mer.

Da fiskerigrenseloven falt
Russertorsken reddet Finnmark, men var bare en utsettelse. Astrid Marie Holand tar doktorgraden på denne historien.

Marine muligheter
Offshore havbruk, større smolt, fôr av sekkedyr og produksjon av tare var stikkord da Fiskeridirektoratet arrangerte konferanse om marine muligheter.

Fiskeindustrien på Island
Samherji hf er størst, foran HB Grandi og Sildarvinnslan hf. Petur Bjarnason har listen over de 15 største aktørene i sjømatnæringen på Island.

Det siste Cermaq-raid
Det startet med en merdteknologi med inspirasjon fra Japan. Nå er ringen på en måte sluttet med Mitsubishis oppkjøp av Cermaq.

 

Kjemisk fri for Norge
Erik Hempel har vært på Conxemar 2014. Over 500 utstillere og vel 26.000 besøkende. Men ingen stands med norsk deltakelse.