nf9 - 00_cover

                   

INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 11/12/12 – 2000

Om havforskerne
får rett tredobles gytebestanden innen 2004. 395.000 tonn i kvote er derfor en velkalkulert risiko som vi bør ta.
(Utsendelse torsdag 21. desember)

 


 Månedens Intervju 


Statsråd i storm og lite stille
Alle gode ting er tre for far til fire. Først politisk rådgiver, så statssekretær og endelig Fiskeriminister. Men Otto Gregussen har hatt tøffe førjuls-måneder. Først rapp på kjeften fra eget parti for auksjonssalg av konsesjoner, og så en storm av beskyldninger om fiskejuks. Vi har møtt «sjefen over alle sjefer» i fiskerinæringen.


Under Lupen

Strømsholm under lupen
Erling Strømsholm leder Tustnas eneste fiskeribedrift. Ikke størst, men best når det gjelder, sier fiskegrossistene i Oslo.


  Les også  

Duellen
Midttun
vrs. Myrvang
Sist satte Trygve Myrvang en uslåelig rekord i Duellen. 10 av 10 poeng! Men ass. fiskeridirektør Ove Midttun nølte likevel ikke da vi ringte. Han stilte gjerne opp mot Råfisklags-direktøren.
Etter de åtte første spørsmålene så det riktig ille ut for «seiersmaskinen» fra Tromsø. Kanskje tok Myrvang litt for lett på oppgaven etter jubelrunden i forrige nummer. Men Midttun sviktet fatalt da det gjaldt som mest. Ekstra bittert må det være å gi fra seg seieren på forretningsadressen til «Norsk Fiskeoppdrett», en bygning han sannsynligvis ser på flere ganger om dagen.
 
Test deg selv, trykk på overskriften til dette avsnittet og finn spørsmålene. 5 poeng bør du klare!

Hva vil du, Terje?
FNL-sjefen Terje E. Martinussen er misunnelig på oppdrettsnæringen. NF’s Blå skjønner ikke hva han snakker om.

Sild og sirkus
Årets julehistorie er fra Ukraina. Sirkus Agora dro på turné med sild og makrell rundt manesjen!

En kalkulert risiko
Torskekvoten er fastsatt til 395.000 tonn pr. år de neste tre årene. Det er en kalkulert risiko som det er riktig å ta, mener «Norsk Fiskerinæring» på lederplass. Dersom vi hadde fulgt havforskernes torskeanbefalinger slavisk på 90-tallet hadde vi gått glipp av 10, ja kanskje 15 milliarder kroner i fangstinntekter. Side 9

Vinnere og tapere
På tabloidplass — hva skal vi ellers kalle NF’s Blå, presenterer vi årets vinnere og tapere i fiskerinæringen. Skjønt vinnere? Karakteristikken «mest offensive» er bedre. I så måte står nemlig Arne Nore, Rolf Domstein og Paul Birger Torgnes i en særklasse. Side 13

Media vil med på havbrukssirkuset
Havbruk er blitt et moteord i de store norske redaksjonene. Riks- og regionsmediene har for alvor fått øynene opp for hva vi skal leve av når oljen tar slutt. Men uten gode kunnskaper er det dessverre så som så med resultatet.

Havflåtens Eidsvollsbygning
Fiskerimuséet i Ålesund holder hus i Holmbua ved Molja. Muséet er fremdeles i etableringsfasen og drives fremover av skikkelig dugnadsinnsats og med landets mest allsidige fiskerimiljø i ryggen.

Grette DA skal bli best på fisk
Det er ikke bare media som satser på fisk. De velrenommerte advokatfirmaene i Oslo står også i kø for å delta. Vi kan presentere Grette DA, som har etablert egen fiskerigruppe og innledet et samarbeid med «Norsk Fiskerinæring».

Ulike selskaper — felles mål
Pan Fish og Domstein/Fjord Seafood seiler opp blant verdens største fiskeriselskaper, og investerer nedstrøms. Målsettingen er å beholde mest mulig av verdiøkningen fra oppdrettsmerd til fiskedisk.

Jobb mot Øst-Europa som aldri før
EU utvider mot øst, og det kan skape problemer for markedsadgangen for norsk fisk. Derfor er det enda viktigere enn før å videreutvikle handelen med de øst-europeiske søkerlandene.

Mellom volum og vyer
Pelagisk Forum ble etablert sommeren 1999. Nå iverksettes de første forskningsprosjektene, og ledelsen og styret i FNL-forumet tripper etter å gå igang.

Hvor havner bioproduktene
I hele år har vi skrevet om spennende fiskeribedrifter som tar steget inn i den nye tiden. Mange av dem fremstiller produkter som vi knapt har hørt om, og til kilopriser som kan skremme vannet selv av Bill Gates. Men hvem kjøper, og hva brukes de nye marine råstoffene til? Det skal det handle om i den siste artikkelen i serien «Ny tid — nye tanker».

Leter opp krabber i Lofoten
Taskekrabbene vandrer nordover, og i høst har John-Arnet Johansen i Lofoten latt sei være sei og brukt tiden på å fange krabber. Det har vært en blandet suksess.

 


Tilbake til hovedmeny