nf2 - 02_cover

                   

INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 11/12 – 2002

Oppegående
100-åring!
(Utsendelse torsdag 9. jan.)

 


MÅNEDENS INTERVJU

 


Nestor på Nordmela
Ole Andreas Nilsen er kremmer og fiskeindustrimann av den gamle sorten. Børshaiene jakter etter synergieffekter og storskaladrift, Ole etter dagfanget linefisk av ypperste kvalitet. Trålfisken er viktig, men viktigere er det å tilby den lokale kystflåten gode leveringsmuligheter og trygg havn. Vi har møtt veteranen fra Nordmela i Andenes.Hva om vi hadde stemt ja?
Om Norge hadde stemt ja til EU-medlemsskap i 1994 hadde mye vært anderledes i dag, skriver Lidvard Grønnevet. Vi hadde helt sikkert hatt mer av silda.


  Les også  

Duellen
Olsen vrs Øyehaug

Alle gode ting er tre. Men bare for den ene av våre to duellanter, som har sloss lenge om seieren. Til slutt fikk vi en vinner!


Karl Eirik fra Vardø
Karl Eirik Schjøtt-Pedersen fikk et kort år som Fiskeriminister, uten å markere seg særlig. Siden ble «Schjøtten» Finansminister.

King Oscar 100 år
Slik så han ut, navnefaren til Norges mest kjente varemerke. Ifjor var det 100 år siden Bjelland kom med King Oscar Sardiner.

Journalistisk parodi
SV-gjengen i «Fiskaren» har bestemt seg for å «ta» Svein Ludvigsen. Slik virker det i alle fall når vi leser avisen. Men NF’s Blå er lite imponert over journalistikken. «Fiskaren» koker suppe på spiker. Det hele virker anstrengt parodisk.

Rydd ut kongekrabben
Knut Arne Høyvik, nyvalgt styreleder i Sunnmøre og Romsdal Fiskarlag, og fortsatt skribent i «Norsk Fiskerinæring», er ikke i tvil. Bruk alt som finnes av teknologi og båter til å rydde havbunnen for kongekrabber!

Kunnskap og innovasjon i oppdrettsnæringen
Prisfall og sviktende økonomi har drevet mange oppdrettsbedrifter inn i en effektivitetsfelle. Det meste skjer basert på prøving og feiling, ikke som resultat av en langsiktig og vitenskapsbasert kunnskapsutvikling. Step-Gruppen og KPMG har forslag til tiltak for å bedre situasjonen.

Vanskelige år for lodda
Johannes Hamre spår magre år for flåte og industri som lever av lodda i Barentshavet. Det vil gå 4-5 år før loddebestanden er i ny vekst, mener forskerveteranen.

På tide å flagge ut?
Erik Hempel er realist. Derfor frykter han at lavkostnadsland vil overta det meste av foredlingen av norsk fisk. Dersom vi ønsker å være med på ferden videre, gir svaret seg selv. Vi må investere i de landene der produksjonen kommer til å foregå.

West Pack størst på emballasje til sild og makrell
På 10 år har Tore Wavold bygget opp en bedrift som leverer 20-25 millioner pappesker pr. år til pelagisk konsumindustri. West Pack utenfor Ålesund har tjent penger hvert eneste år siden starten i 1993.

Storfusjoner og elefantsyke
I 1989 hadde Helgeland 68 matfiskkonsesjoner med 68 forskjellige eiere. I dag kontrollerer de fire største selskapene 46 konsesjoner i området. Fiskesykdommer, dårlig bankarbeid, elefantsyke og kapitalmangel er hovedårsakene til den dramatiske strukturendringen.

Nå skal fiskejukserne tas
Fiskeridirektoratet har bestemt seg. Siden mai ifjor har direktoratet bygget opp en analysegruppe i Bergen for å ta jukserne i næringen. Gruppen har 10-12 fagfolk fra Kystvakta, politiet og direktoratet.

 

 

 

 

 


Tilbake til hovedmeny