INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 11 – 2007

Ærlig, aktiv og positiv!
Hun gir seg aldri, selv når hun spyr på gyngende dekk. Staheten til Kathrin Gangstad er kanskje den viktigste årsaken til at det fremdeles landes sild, sei og makrell i Midsund. Lederen i Ocean Products vil være lykkelig som liten, men har likevel mektige J. Marr med på laget.FoodVest nr. 7
FoodVest er verdens 7. største fiskeriselskap. Det ble selskapet etter oppkjøpet av Findus i 2006. Omsetningen ifjor passerte 11 milliarder kr.

Fra krill til medisin
2007 ble et tungt år for Aker BioMarine. I år må Helge Midttun bevise at krill kan skape eventyr. Det blir litt av en utfordring.Fisk uten landfeste
Lofast kuttet antallet kraftig, men fortsatt er over 80 norske fiskeribedrifter avhengig av ferge for å komme til fastland. Vi har listen.


  Les også  

Duellen
Nerheim
vrs Nilsen.
Da Magnor Nerheim duellerte med Geir Bjørn Nilsen forrige gang endte kampen uavgjort. Les hvordan denne kampen endte.

Helga superkjendis
I fiskerinæringen er det ingen over og ingen ved siden. I 2007 prydet Helga Pedersen forsiden til hver femte fiskeriavis. nf’s blå har som vanlig listen over næringens store og små kjendiser i året som gikk.

Lutefisk og spådommer
Ingen må tro det blir flere lys i Mehamn om lysene slukkes i Bulandet. Konkurransedyktige rammebetingelser er like viktig på Vestlandet som lenger nord. For fiskerne betyr det først og fremst gode strukturordningen, fastslår Øystein Sandøy.

Tråler det historiske dypet
Vi har besøkt Poul Holm. Han mener det er mulig å vurdere mengden av fisk før motoren og kalkulatoren. Svaret er viktig også for dagens ressursforvaltere.

Vekker død sild til live
Hollenderne dominerte sildefisket i Nordsjøen på 1500- og 1600-tallet. Fra 1820-tallet overtok nordmenn og skotter.

Fiskebåt til NHO?
Inge Halstensen vil gjøre Fiskebåt til en brobygger mellom Norges Fiskarlag og NHO. Fylkesfiskarlagene er skeptiske.

Farlig mistillit
På Island er næringens organisasjoner i ferd med å miste troen på havforskerne. Det bekymrer Petur Bjarnason.

Fiskeriaksjer i fritt fall
Fra august til november stupte fiskeriaksjene på Oslo Børs. 22 milliarder kroner gikk opp i røyk. Marine Harvest og Aker BioMarine ble mer enn halvert i verdi.

Oljeutslipp midt i matfatet
Vi slapp å bruke kjemikalier denne gangen. Men hva skjer neste gang vi opplever et stort oljeutslipp, undrer Harald Østensjø. Myndighetenes strategi er åpenbart «ute av øye, ute av sinn».

Tid for nærhet
Norsk fisk gjør seg dårlig i CO²-regnskapet. Kanskje vi bør spise mer av den i Norge, undrer Hans Morten Sundnes. «Nærhet» er ingen dum miljøstrategi.

Lett å mislykkes
Fallgrubene er mange om man skal lansere nye sjømatprodukter. Finn-Arne Engeness og Geir Sogn-Grundvåg har sett nærmere på noen av dem.

Nytt år og blanke ark
Ifølge prognosene skal Europas egenproduksjon av fisk og sjømat bli halvert frem til 2025. Det er en utvikling Norge bør ha alle muligheter til å profitere på, mener Erik Hempel.