INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 11/12 – 2008


Ingen slagen mann
Han er verken slagen eller bitter. Men det var selvsagt vedmodig å forlate et selskap familien har styrt gjennom fire generasjoner. Nå bruker han mye tid på å lede FHL. Fiskeri- og havbruksnæringen står foran et tøft år. Månedens intervjuobjekt er optimist. Han tror ikke det blir konkursras langs kysten.


Har levert varene!
Helga Pedersen kan ha god samvittighet. Hun har gjort nesten alt hva de rød-grønne lovet i Soria Moria-erklæringen.


Ingen ny fiskepinne
Det nærmeste vi kommer er lakseremsa. Men ellers er det ikke mye nytt som har dukket opp i fiskediskene siden fiskepinnene kom på 50-tallet.Marel — en global kjempe
Bankene på Island er gått overende. Men Marel Food Systems holder koken. Kanskje er det et eventyr med happy ending.


  Les også  

Duellen
Kvistad vrs. Lauritzsen
Sist scoret Are Kvistad uslåelige 10 poeng. Ren flaks eller er han så kunnskapsrik, spurte vi den gang. Det ville også utviklingssjef Kristin Lauritzsen i Norske sjømatbedrifters landsforening (NSL) gjerne ha svar på. Hun nølte iallefall ikke da vi inviterte til Duell mot «10-poeng» Kvistad. Dermed fikk vi også en liten tvekamp mellom to av næringens fremste organisasjoner. Kristin kom til NSL i august 2007.

Fiskerinæringens superkjendiser
Svein og Helga topper listen. Så følger Kjell Inge og Reidar. nf’s blå har sjekket hvem som har vært flest ganger på fiskeriavisenes forsider de siste seks årene.

Krisevise
Øystein Sandøy har skrevet vise om krise; om George må vite, i huset det kvite!

Perfekt storm eller katastrofe
Mange makrofaktorer er gunstigere enn på årtier. Finanskrisen er tordenskyen. I teorien kan 2009 bli et kronår, et middels år eller en katastrofe. Kolbjørn Giskeødegård har minst tro på det første.

Knaller til med dagligvare- kjempene
North Atlantic Seafood Forum har invitert innkjøpssjefene i seks av Europas største dagligvarekjemper til Lillestrøm. Det skjer i begynnelsen av mars, og da er det viktig å kjenne sin besøkelsestid.

Krise, hvilken krise?
De veier sine ord på gullvekt — økonomiekspertene. Ingen tør å være veldig konkret når vi spør om hvordan finanskrisen vil ramme fiskeri- og havbruksnæringen.

Fritidsfiske i tåkehav
Ingen vet hvor mye fritidsfiskerne og turistene fisker i løpet av et år. Mange vil gjerne vite, ikke minst russerne.

Hvordan spore en klimagass?
Det er hovedspørsmålet i artikkelen.
Klimaspor er ikke lenger bare krydder i ministertaler. Snart må vi begynne å regne CO² før vi sender fisken fra oss.

Godt år eller annus horribilis?
Vi kan fiske mye i 2009. Men får vi solgt all fisken, og til hvilke priser? Det er spørsmålet Harald Østensjø stiller seg ved inngangen til det nye året.

Nesten river ingen mann av hesten
Vi er kommet til syvende kapittel i historien om fjelltorsken til Rolf Selset. Det meste har stått stille siden sist. Og nå sitter den risikovillige kapitalen lenger inne enn noen gang før.

Motgang avler medgang
Vær forsiktig med å yte kreditt, styremedlemmer pass på og følg regelboka ved nedbemanning. Det er rådene fra advokatene i Grette DA. I 2009 kan det være smart å gjøre som de sier.

En hjelpende ånd i Torshavn
«Fisk og Forskning» har sett nærmere på NORA — et nordisk Atlanterhavssamarbeid med utspring fra Nordisk Råd.