nf11/12 - 01_cover

                   

INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 11/12 – 2001

Banksjef, visepresident, fylkesmann, frimurer, mormoner og omsider Fiskeriminister. Etter en turbulent start er nå spørsmålet om vi får fire år med god Høyrepolitikk i Fiskeridepartementet.
(Utsendelse tirsdag 8. januar)

 


MÅNEDENS INTERVJU

 


Visepresidenten som ble fylkesmann som ble Fiskeriminister
Når Akersgata lukter statsrådblod er det ikke greit å være statsråd. Men Svein Ludvigsen slet seg gjennom stormkastene, og nå er det på tide å spørre hvilken politikk han vil føre. Høyre vil mye i opposisjon, men får det ikke riktig til når partiet får sjansen. Slik gikk det sist Høyre hadde Fiskeriminis­teren, og slik kan det gå igjen.UNDER LUPEN


Haarberg & Larssen under lupen
Torger Haarberg selger mye fisk, men tjener for lite penger. Det akter fiskegrossisten i Trondheim å gjøre noe med.


  Les også  

Duellen
Sivertsen vrs. Pestalozzi
Astri Pestalozzi jobber som prosjektleder i Fiskerinæringens Kompetan­sesenter med et særlig ansvar for fiskeindustrien. Hun brukte nok noen funderingsrunder på å komme i mål på børsen og lette litt rundt på globusen før hun endte i Russland. Men slikt er lov, og resultatet var slående 10 poeng!
At svarrekken til Pestalozzi var slående, merket ikke minst Tarald Sivertsen, som i umiskjennelig stil avgav sin rekke i boardingkøen utenfor London. De åtte første gikk i jetfart, men når NFF-lederen plutselig måtte skru klokken tilbake til hendels­er fra gymnastiden, begynte det å vibrere litt i skroget. Og helt til slutt landet han altså i Tromsø og ikke i «Fiskeribla­dets» Harstad, som var endelig destinasjon.
Likevel; Tarald Si­vertsen har holdt seg oppe siden april, har aldri vært under sjutallet og snust på tier’n ved flere anledninger. Siste runde var også høyst respektabel.
Prøv deg selv – dersom poengene tikker inn, må du ringe oss.

 

Flertall for Råfiskloven
Det er nesten så vi må klype oss i armen. For første gang siden 1938 vil et flertall av fiskekjøperne beholde Råfiskloven.

 

Ringnotreder og Fiskeriminister
Han konverterte fra Arbeiderpartiet til Senterpartiet, og ble Fiskeriminister på farta. Trygve Olsen fikk et travelt år i Drammensveien 20.

 

På fisketur i Barentshavet
Mange har sterke synspunkter om bestandssituasjonen for torsk. De færreste av dem har vært der. Det foreslår Knut Arne Høyvik å gjøre noe med. Han vil invitere Gunnar Album, Kåre Willoch og Riksrevisjonens granskere på fisketur i Barentshavet. Kanskje vil de se like mye torsk og hyse som fiskerne.

 

Hvem skal omsette oppdrettstorsken?
Dette spørsmålet kan bli en vrien politisk nøtt i årene som kommer. Advokatfullmektig Erlend Efskind i Grette DA gir oss dagens retts-status.

 

Fra Helland til dypt vann
Da Johan J. Helland AS ble overtatt av Nergård-gruppen var ikke salgssjef Ole Johan Persson sen om å starte på egenhånd. Han satser blant annet på nye dypvannsarter.

 

Fiskematsuksess i Tromsdalen
Tromsdalen Fisk AS er i dag en av Norges ledende produsenter av fiskemat. Veksten har skjedd gradvis og kvalitet har hele veien stått i fokus. Vi har besøkt den driftige bedriften i Tromsø.

 

Opp av bølgedalen
Politikerne maser om mer foredling i Norge. Men er det lønnsomt? Erik Hempel er i tvil, og foreslår at Fiskeriministeren får et utvalg til å foreta en analyse av foredlingsmulighetene her hjemme.

 

Biprodukter fra oppdrett — hvem vil sitte i førersetet?
Trude Olafsen i KPMG Consulting har skrevet en meget interessant artikkel om den biomarine ingrediens-industrien. Potensialet er stort, og inngangsbilletten fortsatt billig. Men kortsiktig inn­sats duger ikke.

 

På tide å dukke opp
Hans Morten Sundnes etterlyser en mer synlig fiskerinæring. Med det mener han mer informasjon, debatt, bråk, forvirring og avk­laring. Alt er bedre enn å forbli under overflaten, der de fleste i næringen faktisk oppholder seg.

 

Sukrer verditap med fremtidstro
SND Invest har hatt en «annus horibilis». I 2001 tapte invester­ingsselskapet ca. 135 millioner kroner på Domstein, Pan Fish og Fjord Seafood. Men foreløpig er tapet bare på papiret, og i løpet av året stiger lakseprisene igjen.

 

Rune Gerhardsen viser vei
Norges Fiskarlag har engasjert Rune Gerhardsen som medierådgiver. Han er svært opptatt av det "etterlatte" intrykk, og det ser ikke så bra ut ved første møte med Fiskarlaget.

 


Tilbake til hovedmeny