INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 11/12 – 2016

 

 


Ny sjef i Sjømatrådet
I september overtok Renate Larsen som adm. direktør i Norges sjømatråd. Etter 11 år i Lerøy-systemet, de siste seks som sjef for Lerøy Aurora, ville 45-åringen fra Rebbenesøya prøve noe nytt. Noe av det hun sikkert gleder seg mest til er å presentere eksporttallene for historiens desidert beste sjømatår. Litt av en pangstart!


Frankrike øverst på pallen
Vi er kommet til veis ende i artikkelserien om Norges ti største sjømatmarkeder. Og der, på topp både i 2015 og 2016, finner vi Frankrike. I år øker eksportverdien med rundt 20 prosent.

 

Ingen skyer på himmelen
2016 ble et knallår. Og 2017 blir enda bedre! Norsk sjømatnæring går så det griner, og laksen svømmer først i løypa. Ekspertene spår et driftsresultat i matfiskoppdrett på over 25 milliarder kroner i året som kommer.
  Les også  

Tallrike valg — tallrike løsninger
Oli Samro har skrevet bok om forvaltningen av verdens fiskerier. Bærekraft er viktig, men til syvende og sist handler det om politikk.

Silda og laksen opp — torsken ned
Mange faktorer forklarer utviklingen i eksportprisene siden 2007 for våre viktigste fiskearter. Vi har sett nærmere på noen av dem.

Ferdigsnakka med Anders Pedersen
— Vi fikk 158 millioner pr. laksekonsesjon. Da fant vi det fornuftig å selge, sier Fjordlaksgründer Anders Pedersen. Han utelukker ikke at salget blir genierklært om noen år.

Størst i sør
Eigersund var større før, men er fortsatt desidert størst av fiskerikommunene fra Stavanger til svenskegrensen. Men hjemmeflåten er ikke all verden å skryte av og kommunen er kjemisk fri for fiskeoppdrett.

Sterk vekst i folketallet
Frem til 2040 vil folketallet i Norge øke kraftig og passere både Finland og Danmark. Men i fiskeri-kommunene blir veksten meget begrenset. Mange kommuner vil endog få redusert folketall de neste 25 årene.

Vietnam et marked for oppdrettsteknologi
Erik Hempel rapporterer fra et seminar i Vietnam som blant annet diskuterte muligheten for et havbrukssamarbeid mellom Norge og Vietnam på teknologisiden.


Fiskekjøpmann, statsråd og samfunnsbygger
Kristofer D. Lehmkuhl drev stort innen sild og tørrfisk mot slut­ten av 1800-tallet. Men det var som statsråd, børskommisær og rederidirektør han huskes best i dag — og som «Handelshøyskolens far».


NTNU på nytt
Nye, store NTNU er fremdeles i støpeskjeen etter at den tidligere trondheimsinstitusjonen ble omdannet til et trehodet troll i Trondheim, Gjøvik og Ålesund. Ett år etter jobber forskerkollegene fremdeles med å bli kjent og å utvikle samarbeidet. «Fisk og Forskning» ser litt på potensialet.