INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 11/12 – 2006

Et lykkelig liv med Inger Hildur!
I 2007 kan han feire 50-årsjubileum som fisker, bas og skipper. Siden 1976 har han vært sjef på egen båt. Inger Hildur har vært en uunnværlig støttespiller hele veien — kona på land, båten på sildefeltene. Lodve Gjendemsjø vet hvem han skal takke.  Nå håper han regjeringen tar til vettet. Strukturpausen har vart lenge nok.        
Fisk så det suser!
Fiskeriselskapene strømmer til Oslo Børs. I dag er det 9. Om ett år kanskje dobbelt så mange. Avkastningen har vært nesten 50 % i 2006.  

Ressursavgift til besvær
Fiskeridirektøren foreslår å legge ressuravgiften på førstehånd og differensiere etter gode formål. Juridisk sett er det faktisk helt OK.  Stortinget kan gjøre som det vil.                     Når forskerne ser rødt
«Fisk og Forskning» fokuserer rødt. Det er mange uløste problemstillinger rundt pigmentering av laksefisk. Kanskje bør man tilsette fargen med sprøyte?


  Les også  

Duellen
Algrøy vrs. Roaldsnes

Vidar Ulriksen måtte gi seg til slutt. Hans Inge Algrøy er en meget vanskelig mann å bli kvitt. Men vi forsøker igjen, denne gang med fiskebåtreder Tore Roaldsnes som utfordrer.      Hvordan det gikk kan du finne ut ved å trykke på overskriften.

Tar de den, så tar de den!
Seniorredaktøren husker med gru da myndighetene på 40- og 50-tallet skulle bestemme hva som var «normal fortjeneste» i næringen. Skatt på ressursrenten kan resultere i det samme. Et tallmakeri uten like.                                  

Makt og avmakt
Selvfølgelig har Reidar Nilsen og Inge Halstensen makt. De står jo i særklasse hva gjelder etterrettelighet og tyngde når fiskerinæringens interesser skal målbæres, konstaterer Øystein Sandøy.                                                                        

Business as usual!
Den teknologiske utviklingen kan ikke stoppes. Heller ikke kapitalens innmarsj i fiskeri- og havbruksnæringen. Om ti år vil det meste se anderledes ut i næringen, spår Oli Samro. Dagens beslutningstakere vil være skiftet ut.     
                                                         

Fiskeriregionen Sør-Vestlandet
Kyststrekningen fra Bergen til Kristiansand er viktigere i fiskerisammenheng enn mange er klar over. Regionen har 15 prosent av fiskerne, 28 prosent av havflåten og nesten 25 prosent av fangstkvantumet.                                                         

 

Fugl Fønix i Tromsø
FF er død, leve Unicod! I disse dager ser et nytt eksportselskap dagens lys. Aksjonærene var i sin tid medeiere i Fiskeprodusentenes Fellessalg. Nå forener de krefter i Unicod AS.                  

Forvaltning som koster
I Sverige koster det mer å forvalte fiskeriene enn den samlede fangstverdien. Så ille er det ikke på Island, men også der koster fiskeriforvaltningen flesk. Om næringen selv må betale er det viktig å kutte alle unødvendige kostnader, skriver Petur Bjarnason.                                 

 

Trådløs i 100 år
Det er 100 år siden Norges første radiotelegrafiske stasjon ble åpnet. Det skjedde i Sørvågen i Lofoten. Fiskerne har mye å takke kystradioen for.                  

 

Nyttårshilsen fra Paradis
Erik Hempel har vært på ferieparadiset Seychellene. Der møtte han en nordmann som har slått seg opp som perledyrker.                                                                        

Det enkle er ofte det verste

Helga Pedersen er same. Nettopp det faktum har skapt endel røre i fiskerinæringen den siste tiden. Audun Maråks ramsalte kritikk av statsråden har heller ikke gått upåaktet frem. «Fiskaren» bør ta selvkritikk, mener Hans Morten Sundnes.