nf2 - 02_cover

                   

INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 2 – 2004

Fiskerinæringens
største kjendis.

(Utsendelse fredag 19. mars)

 


MÅNEDENS INTERVJU

 


Med 100 fiskerikonkurser på samvittigheten
Han har sannsynligvis Norgesrekord i antall fiskerikonkurser. I øyeblikket er han bostyrer for en av de dyreste — fadesen på Svartnes. Månedens intervjuobjekt vet mer enn de fleste om hvor­for det går galt og har lært seg å tolke faresignalene. Vi har møtt advokat Per S. Johannessen i Vadsø. 

Strand holder stand!
Strand-rederiet i Ålesund holder fort-satt posisjonen som Norges største fiskebåtrederi målt etter omsetning. En av båtene er «Fiskeskjer».

 

Konkursras i Båtsfjord
Hagbart Nilsen er ute for godt. Havprodukter er også konk. Hva gikk galt og hvorfor lever Båtsfjordbruket i beste velgående?

Fiskerifylket Troms
Sommarøy er et av mange livskraftige fiskerisamfunn i Troms. Troms har alt — reker, hvitfisk, sild og laks. Og selvsagt fiskerimetropolen Tromsø!  Les også  

Duellen
Trondsen vrs. Hanssen
Duellen dundrer videre. Vil Torbjørn Trondsen forsvare seieren fra sist. Sulten utfordrer er Berit A. Hanssen fra FHL.
Trykk på overskriften å se hvordan det gikk.


Fabrikktrålerne frifunnet
Tallene er kvalifisert gjettverk, men slår likevel hull i myter. Trålerflåten, og særlig fabrikkskipene, er i mange år fremstilt som notoriske fiskefuskere. Nå mener havforskerne at kystflåten dumper mer av sine fangster enn havflåten.

Søknad om permisjon
Fiskere er lett forsofne vikinger. Ordforrådet er mangelfullt, de har et avslappet forhold til lov og rett, bruker opp alle pengene i fylla eller ruger over dem som skattesnytere i Skottland. Øystein Sandøy er lei mytene, og søker permisjon.

Miljømerket torsk?
Mange fikk kaffen i vrangstrupen da de hørte at Fiskebåtredernes Forbund vil miljømerke torsken i Barentshavet. Vi har møtt Bren­dan May, som vet hva som kreves for å bruke MSC-merket. May har ingen tro på et nordisk miljømerke.

Klippfisksuppe for Jorge
Brødrene Sperre AS på Ellingsøy har hatt storfint besøk. En president, en dronning og en kronprinsesse — samt en ulveflokk av norsk og sydlansk presse. Vi var også der.

Kråkeboller — er det kommersielt interessant?
I KPMG’s artikkelserie om nye arter i oppdrett er vi kommet til kråkeboller. Konklusjonen er relativ enkel; det kommersielle potensialet ved oppfôring av kråkeboller er meget usikkert.

Triplex-ledelsen løfter sammen
Alle kjenner Triplexen. Mindre kjent er det at Averøy-bedriften har fått nytt eierskap og at den leverer mye annet enn nothåndteringsutstyr.


Vekst mellom feberriene!
Vi har vært i Hong Kong, der Arne Hjeltnes har strategien klar. Norsk fisk må nå dypere inn i det kinesiske og asiatiske kjøkkenet.


Flekksteinbit lønnsom likevel?
I forrige nummer var KPMG svært skeptisk til oppdrett av stein­bit. Det er ikke alle enig i, aller minst Akvaplan-niva og Fiskeriforskning. Her kommer motsvaret.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tilbake til hovedmeny