nf2 - 02_cover

                   

INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 2 – 2005

Mellom Kragerø
og Drammen er
det rekene
som regjerer. Mye
kokes ombord.

(Utsendelse fredag 1.april)

 


 

 

Torskegeneralen
Han har jobbet med oppdrett av nye arter siden tidlig på 90-tallet. De siste 5 årene har han ledet nettverket «Sats på torsk», og han er boblende entusiast. Oppdrettstorsken står foran sitt kommersielle gjennombrudd. Møt Jørgen Borthen, sosial-økono­men som satser på torsk.

 


 

 

 

Shipman til topps
Med fem snurpere i porteføljen suste Shipman AS til topps blant Norges største fiskebåtrederier i 2004.


 

Tørrfisk fra Lofoten
Franskmennene har Champagne, italienerne sin Parma-skinke. Nå jobber tørrfisknæringen i Lofoten for å merkebeskytte tørrfisken. Det kan gi bedre priser.

 

Tabbe av Svein!
Svein Ludvigsen ga blaffen i oposi-sjonen. Regjeringen klubbet gjennom den nye strukturordningen i havflåten uten å gå veien om Stortinget. Det var en tabbe som vil gjøre det lettere for en eventuelt ny fiskeriminister å ta saken opp igjen.  Les også  

Duellen
Hanssen vrs Nilsen
Sist ble vi nesten kvitt utrolige Berit A. Hanssen. Hvordan det gikk i omkampen kan du som vanlig trykke på overskriften for å finne ut.


Askeladden og de gode hjelperne
Etter fire uker på havet og enda tre i sikte før man tar land, er det godt å ha kompis-båter, skriver Øystein Sandøy. I linemiljøet passer man på hverandre.

Ny epoke for størjefisket
I historisk perspektiv er Norge en stor størje-nasjon. Nå er vi igjen med i det gode selskap, og fra 2007 bør den norske kvoten økes betraktelig.

Mot strømmen til Smøla
Svein Arve Nygård har blåst nytt liv i Smøla Fiskeindustri med drahjelp fra Baltikum. Han håper å ta imot 10-12.000 tonn sild og makrell i 2005.

Ressursrentens logikk
Evigvarende kvoter vil bli så kostbare at staten aldri kan innføre skatt på ressursrenten, skriver Inge Flage. Ressursrenten vil nemlig ble diskontert i kvoteprisen for all fremtid.

Investor-jakten fortsetter
Vi er kommet til andre episode i realityserien om fjelltorsken fra Selbu-sjøen. De aktuelle investorene trakk seg én etter én, og nå jakter Rolf Selset på nye. Laken har han fortsatt stor tro på.

Fra radiorør til satelitt
Oddstøl Elektronikk AS i Kristiansund feiret 75-årsjubileum ifjor. Vi har besøkt den tradisjonsrike elektronikk-bedriften som fortsatt skal satse på fisk.

Rekerederi tar tenkepause
Iversen-familien på Smøla har lagt seg på været. Reketråleren «Ingar Iversen» er solgt uten rettigheter. Nå er familien gått i tenkeboks.

Den enes død — den andres brød
Flodbølgekatastrofen i Asia knuste fiskerinæringen til pinnebit­er. Oppbyggingen vil ta lang tid og koste svimlende beløp. Norske utstyrsleverandører må delta i dette arbeidet, skriver Erik Hempel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tilbake til hovedmeny