INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 2 – 2006

15 år på tiltalebenken
Siden tidlig på 90-tallet har oppdrettslaksen vært forfulgt og trakassert. Alle norske forsøk på å slippe av kroken har slått feil. Nå er det på tide å spørre dem som har hatt hovedansvaret for å sikre laksen markedsadgang, hva som gikk galt og hvorfor? Atle Eide og Odd Steinsbø stilte tappert opp til intervju.Røkke omsider til topps
Ifjor fisket trålerne til Aker Seafoods for 516 mill. kroner. Med det tok konsernet en suveren førsteplass på listen over de største fiskebåtrederier.

Størst i Europa
Aker Seafoods er størst i Norge, men blir liten ved siden av denne karen. Ifjor tok båtene til Diederik Parlevliet på land 250.000 tonn fisk. Ingen i Europa fisket mer.


Historisk sus på Havnnes
Giæver-familien har drevet fiskerivirksomhet på Havnnes i snart 140 år. Men det hele startet i 1795.  Les også  

Duellen
Wendsel vrs. Steien

Svein Hallbjørn Steien fra marine avdelingen til Innovasjon Norge er Halvard Wensel utfordrer denne gangen. Hvordan oppgjøret endte kan du finne ut ved å trykke på overskriften.

Helga foran Reidar og Peter
«Lille speil på veggen der, hvem er mektigst i landet her?» nf’s blå har stukket hodet frem og presenterer sin rangering av fiskerinæringens mest innflytelsesrike personer i 2006.

Lysmester Trygve
Trygve Myrvang har fått det tunge ansvaret å lose Helga Pedersens strukturutvalg frem til et fornuftig resultat. Da må medlemmene skjønne hvorfor fiskebåteierne strukturerer. Det er ikke grådighet og meling av egen kaka som ligger bak kvotekjøp, forsikrer Sandøy.

Fryst kolmule økte mest
2005 ble historiens tredje beste eksportår. Vi har sett nærmere på hvilke eksportprodukter som hadde den beste verdiutviklingen i året som gikk.

Endelig alene hjemme!
Frode Igland er et «merkenavn» for snart 20 års erfaring innen fisk og finans. Nå har Igland hengt et AS bak og startet eget rådgivningsselskap.

Lønnsomt kameraderi
HAVdyrkerne BA handler om fôr, forsikring, vaksine, slakt og felles kompetansebygging. Det handler også stadig mer om sosialt fellesskap.

Fiskifelag Island
«Norsk Fiskerinæring» har knyttet til seg en ny fast spaltist i bladet, nemlig islendingen Pétur Bjarnason. I debuten skriver Peter om den organisasjonen har leder, Fiskifelag Islands.

Grette DA satser på fisk
— Mitt inntrykk er at aktørene i næringen alt for lett aksepterer de tolkninger av lov- og regelverket som kommer fra myndigheten, sier Cato Myhre i Grette DA i Oslo. Nå har hatt fått landets eneste biolog og jurist med på laget.

86 milliarder og 48.000 årsverk
SINTEF Fiskeri og havbruk har beregnet det totale omfanget av fiskeri og havbruk i Norge. I alt skaper næringen en omsetning på ca. 90 milliarder kr.

Nå starter kvinnejakten
Innen utgangen av 2007 skal alle ASA-selskaper ha minst 40 prosent kvinneandel i styret. Fiskeriselskapene har fortsatt en lang vei å gå. Men ingen sier den vil bli tornefull.

Fisk og Forskning
Månedens forskningsspalte viser at tid er penger. Vi forteller historien om skillerist i trål, og har møtt Bjørn Erik Sørvig, FoU-sjef hos Fjord Marine. Vi har også lest FHF’s handlingsplan for 2006.