INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 2 – 2007

Ny kurs nå!
Sigurd Teige vil nedlegge Fiskeridepartementet, fjerne Deltakerloven og lage én felles organisasjon for hele fiskerinæringen. Den tidligere formannen i Fiskebåtredernes Forbund vet han provoserer. Men politikerne må slutte å behandle fiskerisektoren som noe helt spesielt. Skal næringen bli hørt må alle gode krefter trekke sammen.   

   Karneval i Rio
Vi har vært på karneval i Rio. Der var norsk klippfisk med på å prege paraden på «Sambadromen». Spleiselaget kostet 6-7 millioner kroner.

 

Aker Seafoods klart størst
Aker Seafoods driver Norges største fiskebåtrederi. Vi har som vanlig listen over de 35 største fiskebåtrederiene etter omsetning.  
                 


Strukturpolitikk i støpeskjeen
Over påske skal Stortinget diskutere nye strukturordninger i fiskeflåten. Vi har loddet stemningen blant partienes fiskeripolitiske talspersoner.


  Les også  

Duellen
Myklebust vrs. Jensen
Vi tipper hverdagen er svært forskjellig bak kontorpulten til markedsdirektør Morten Hyldborg Jensen i Aker Seafoods på Aker Bygge og ombord i linebåten M/S «Fjellmøy», der skipper og reder Nils Myklebust har sin arbeidsplass. Men begge er like viktige brikker i fiskerinæringen. Myklebust tar fisken på land, Hyldborg Jensen selger den. Begge er også uvanlig godt orientert om det som skjer i bransjen. Nils Myklebust har flere skalper på samvittigheten i «Duellen».
Hvordan matchen gikk kan du finne ut ved å trykke på overskriften.

En omgang på tomgang
Det er ikke alltid lett å finne noe interessant å skrive om. Spør bare Øystein Sandøy, som denne gang sliter med skrivesperre. Men middagen ombord smakte himmelsk!

Kinderegg på Stokmarknes
Inge Berg og Nordlaks har investert 100 millioner kroner i nytt produksjonsbygg, revolusjonerende nytt fryseanlegg og Nord-Norges mest moderne lasteterminal.


Om å selge fisk uten å selge den
To selskaper sloss om å bli Norges første fiskebørs. Nina Brandsberg tror FishEx kommer først i mål. Hun forklarer også hvordan en fiskebørs faktisk fungerer.

Kunne FOS-konkursen hindres?
Torben Foss likte dårlig seniorredaktørens historiebeskrivelse av FOS-konkursen. Det var ikke Fiskeridepartementet som sviktet, mener Foss.

Arbeidsplasser kan ikke vedtas
Politikerne må slutte å tøve. Det er ikke politiske programerklæringer som skal bestemme hvor folk skal bo og hva de skal gjøre, skriver Harald Østensjø.

Ålesund og Røst hånd i hånd
Røst Saltfisk Compagnie AS er et samarbeid mellom Jangaard Export i Ålesund og tre fiskeprodusenter på Røst. Målet er å foredle mer fisk på Røst — helst alt som landes der.

I ferd med å bli voksen?
Mange har prøvd å tjene penger på skjell. Få har lykkes. Men optimismen blomstrer og snart kan vi kanskje si at blåskjellnæringen er voksen.

Hvem eier fisken i havet?
Spørsmålet er fortsatt interessant, selv om staten oppfører seg som om svaret er gitt. Vi har fått to jurister til å si sin mening — Torben Foss og Kenneth Mikkelsen.

Fiske i rørt klima
Global oppvarming kan muligens gi økte inntekter for norsk fiskerinæring. Men i den store sammenheng blir noen kilo mer torsk og sild bagateller om Maldivene forsvinner og 17 prosent av befolkningen i Bangla Desh blir hjemløse, skriver Hans Morten Sundnes.