INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 2 – 2008

Gode fiskerikamerater!
Det skulle være en duell, men de var enige om nesten alt. Det blir ikke fiskeripolitikken som torpederer et eventuelt regjeringssamarbeid mellom Høyre og FrP etter valget i 2009. Torbjørn Hansen og Øyvind Korsberg lover endringer, men ingen revolusjon. Begge er svært opptatt av forutsigbare og stabile rammevilkår.


Kronekurs som svir
Eksporten av fisk fra Norge skjer i fem hovedvalutaer. Euro og US dollar dominerer. Ifjor høst hadde vi en kostbar utvikling i kronekursen.

Aker Seafoods suverent størst
Norges største fiskebåtrederi heter Aker Seafoods. De andre kommer langt bak. Listen over de 35 største domineres forøvrig av ringnotsnurpere.


Flaggskip i motvind
Marine Harvest er fortsatt verdens fjerde største fiskeriselskap. Men 2007 ble ingen fest. Brukbar inntjening på videreforedlingen reddet til corner.


  Les også  

Duellen
Misund vrs. Sunnanå
Nord mot sør, havforsker mot havforsker. Månedens Duell er en intern mannejevning i Havforskningsinstituttet.

Deadliest catch
Øystein Sandøy har sett på Discovery Channel. Kanskje krabbefisket i Alaska kan gi oss noen gode ideer om hvordan vi skal forvalte og fiske kongekrabbe utenfor Finnmark.

Skapte sin egen kremjobb
Cecilie Bjørge og Bjørge Ocean kan sies å tilhøre kremen av norsk fiskerinæring. Med fiskemelke, haibrusk, grønnleppemusling og andre godstoffer lager selskapet både helsekost og kosmetikk.

Lite stykke Norge møter stor appetitt
Little Norway skal gjøre norsk fisk mer tilgjengelig for koreanske og asiatiske sjømatelskere. Nordlaks tok initiativet, og snart følger sild og makrell fra Ytterstad, krabbe fra Hitramat og torsk fra Codfarmers. Vi dro til Seoul da Little Norway slo på stortromma.

Vi spiser oss ihjel
Noen spiser fisk og lever lenge. Andre spiser seg fete. Menn mellom 40 og 60 år legger på seg én kilo pr. år. Forskningssjef Einar Risvik er krystallklar: Slik kan det ikke fortsette. Vi må få folk til å spise mer fisk.

Høyt opp og langt frem!
Torskeoppdrett er riski business og ingen snarvei til suksess. Og snart er det godt betalte ferskfiskmarkedet dekket. Da må oppdrettstorsken finne andre anvendelser.

Internasjonalt perspektiv
Miljøvernerne vil bevare. Fiskerne er potensielle miljøkriminelle. Så lenge det er slik må vi være på rett bane til rett tid, skriver Harald Østensjø. Vi må møte skepsis og mistro med seriøsitet og god dokumentasjon.

70 milliarder i aktiva
Fiskeri- og havbruksnæringen har 70 milliarder i bokførte aktiva og 55 milliarder i gjeld. Pengene har næringen først og fremst lånt av DnB NOR og Nordea, som har dobbelt så store utlån til fisk og havbruk som alle de andre bankene til sammen.

Kjært barn har mange navn
Erik Hempel er opptatt av fiskenavn. I USA skal catfish nå hete «delacata». I Europa heter den pangasius. Vietnameserne kaller den bare «basa».

Offensivt klyngespill i Bergen
«Fisk og Forskning» har besøkt Bergen marine klynge. Nettverk er nemlig i vinden — på godt og vondt. Peter M. Haugan svarer på spørsmål og vi har vært hos Bolaks.