INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 2 – 2010

 

 

Ny toppsjef i Fiskebåt
Han var i tvil, men lysten ble for sterk. Øverst på dagsorden står FORNYING med store bokstaver. De siste årene er det knapt bygget nye fartøy i havflåten. Det aktualiserer behovet for bedre strukturordninger. Alle skal få si sitt, men når flertallet har talt forventer Tore Roaldsnes orden i rekkene.

   Aker Seafoods på topp
Med 29 trålkonsesjoner kan ingen rokke ved Aker Seafoods posisjon som Norges største fiskebåtrederi. Vi har listen over de 35 største.

Alltid på krigsstien
Kurt Oddekalv har gått i strupen på norsk lakseoppdrett. Fisk skal ikke spise fisk, og oppdrett må skje i lukkede anlegg.Fisk på Børsen
Konsernsjefene i de 11 børsnoterte fiskeriselskapene er stort sett fornøyde med 2009, og tror det blir enda bedre i 2010.


  Les også  

Money, money, money
Øystein Sandøy skulle gjerne bygge ny båt. Men halvveis i regnes­tykket gikk alle alarmer. Drømmen om nytt stål under beina måtte vike for en nye runde med oppgradering av den gamle. Noe radi­kalt må til for å realisere et nybygg.

Kampen for å overleve
Vindmølleparker, oljeplattformer og seismikk; hvor lenge er det plass til å drive fiske? Harald Østensjø er oppriktig bekymret. Det blir en tøff kamp for å overleve som fisker.

Lakselusa — et KJEMPEproblem
Vi leser om lusa i avisene og hører miljøaktivistene rase. Men hva er gjort for å bekjempe problemet, og hva består det egentlig av. Den som lurer bør lese artikkelen fra side 40.

Fisk på Stortinget
De sitter på Stortinget og har fisk og havbruk som spesialfelt. Vi har møtt partienes fiskeripolitiske talsmenn og -kvinner. Alle skulle ønske at kunnskapene om næringen var større blant våre fremste folkevalgte.

Surimien erobrer Amerika
Surimien gjorde Kjell Inge Røkke rik. Her følger andre del av historien om den japanske spesialiteten, som tok av i USA på vingene til United Airlines.

Fra Kabelvåg til Kamiyacho
Han kommer fra Lofoten, bor i Tokyo og selger fisk for American Seafoods Company i Seattle. Det må sies å være en relativt global kombinasjon.

Nå kommer cobia!
Nye hvitfiskarter har snudd opp ned på markedssituasjonen for torsk. Først kom pollocken. Nå kommer nye oppdretts­varianter i tur og orden. Den som ligger torsken nærmest er cobia.

Tøffe i trynet
Vi beskylder alle andre for å grafse til seg mest mulig, og særlig Island. Men på den andre siden av bordet er de minst like oppgitt over Norges tøffe holdning. Dog velger vi å ta Bjarnasons analyse som et kompliment.

Solstrålene på Solstrand
Hans Morten Sundnes har vært på EWOS-seminar på Solstrand. Det var en lærerik og behagelig opplevelse. Vår utsendte vil gjerne ha EWOS-sjef Kjell Bjordal opp på barrikadene.

Med Omega-3 i sentrum
Månedens utgave av «Fisk og Forskning» har fokus på marine oljer. Da kommer vi ikke utenom Omegaland, et nettverkssamarbeid mellom bedrifter som står for 40 prosent av verdensproduksjonen av Omega-3 oljer