INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 2 – 2011

 

 

60 år med skrivekløe
Han er på jobb hver dag. I august fyller han 86 år. Han har skrevet og debattert om norsk fiskeri- og havbruksnæring siden 1950. I 1961 etablerte han «Norsk Fiskerinæring». Thorvald Tande sr. er månedens intervjuobjekt. Kanskje navlebeskuende, men ved et 50-årsjubileum må det være lov å gjøre litt stas på gründeren.


Aker Seafoods på topp
Selskapet er omorganisert, men Aker Seafoods er fortsatt Norges desidert største fiskebåtrederi. Vi har som vanlig listen over de 35 største.


4 prosent norsk
Norsk oppdrettsteknologi dominerer produksjonen av laks, sea bass og sea bream. Men i det store oppdrettsbildet er vår teknologi fraværende.Fra dyrefôr til Oslo Børs
Marin ingrediensindustri omsetter for over 4 milliarder kroner på årsbasis. Omega 3-oljene dominerer, og står for 77 prosent av omsetningen.


  Les også  

Skomakerpoesi i utide
«Vi ber’kj om meir enn følelsen av, at den som arbeider på Herren sitt hav, verdsette blir for jobben ombord, og får utenom festta­len eit takkens ord». Øystein Sandøy var på årsmøtet i Fiskebåt.


Syv magre for norsk oppdrettsnæring?

Nei, det skjer ikke, skriver Kolbjørn Giskeødegård. Nordea-analytikeren ser riktignok endel skyer på horisonten, men lang­tidsvarselet er lovende.

Alder ingen selvsagt suksessfaktor
Mange forhold bestemmer hvor lenge bedrifter lever. Det er sjel­den et pluss at ledelsen går i arv, konstaterer Harald Dale-Olsen, som vet mer enn de fleste om hva som gir suksess og fias­ko.

Ti øre silda!
Harald Østensjø mimrer tilbake til den gangen han løp rundt med kortbukse i Haugesund og solgte sild på streng.

10 år med Oceana
200 festglade mennesker var til stede da jente-nettverket Oceana feiret 10-årsjubileum. Det foregikk selvfølgelig i Ålesund, der nettverket har sitt utspring.

The neverending story...
Dessverre ser det ikke ut til at myndighetene har lært noe som helst, skriver Petur Bjarnason. Han frykter at korrupsjonen på Island er blitt en «neverending story».

På sporet av noe nytt?
Hans Morten Sundes trekker linjene fra skidebatten i avis-spal­tene til hvem som har rett til å utnytte kystsonen og fisken i havet.

2010 år’reit
2010 ble i det store og hele et usedvanlig godt år for fiskeri- og havbruksnæringen. Vi oppsummerer som vanlig det året som nå er gått i graven. Lakeoppdretterne slo alle rekorder.

I Nansens fotefar
«Fisk og Forskning» dro til Bergen for å nøste opp i Fridtjof Nansens liv som polarhelt og forsker. Utgangspunktet var jubi­leumsutstillingen «Arven etter Nansen».