INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 2 – 2012

 

 

Svein Reppe til topps
NSL satset på internt opprykk. Den nye direktøren er født og oppvokst på Hitra, er utdannet næringsmiddelteknolog og fiskeri­kandidat, og har solgt laks i nesten 20 år. Godt voksen satset han i 2008 på en jobb som fagsjef i NSL. Nå har han nettopp overtatt som NSL-sjef etter Håvard Y. Jørgensen.


Aker fortsatt størst
Fabrikkanleggene er skilt ut. Men Aker Seafoods og Olav Holst-Dyrnes driver fortsatt Norges største fiskebåtrederi, i 2011 større enn noen gang.


En redaktør ser seg tilbake
De siste 20 årene har Nils Torsvik vært en av fiskeri- og hav­bruksnæringens mektigste menn. I fjor takket han for seg som sjefsredaktør.Sterk medlemsvekst
Jonny Lokøy er godt fornøyd. I sitt første driftsår økte Pelagisk Forening medlemstallet med over 20 prosent.


  Les også  

Å råtne innenfra
Ingen liker å snakke om det. Men rus og narkotika er et problem også i fiskeflåten. Tar man ikke ondet ved roten, råtner miljøet ombord, skriver Øystein Sandøy.

Fiskeboller i 100
19. april kan fiskebollene fra Vesterålen feire 100-års jubileum. Men i øyeblikket står alle maskiner stille. Det foregår nemlig en stor utbygging av fabrikken. Vesteraalens AS satser så det svir.

Vekstbedrift i nord
Karl’s Fisk & Skalldyr AS har vært en suksess fra dag en. Siden starten i 2005 er omsetningen firedoblet. Og selskapet tjener svært gode penger.

Samme fella en gang til?
Alle vil at fisken skal skape arbeid og verdier langs norskekys­ten. Men om politikerne gir seg til å bestemme hvordan fisken skal anvendes, går det galt. Den rødgrønne ferskfiskstrategien er i ferd med å spore av.

Bærekraftig oppdrett?
Alle vil ha det, men ingen vet nøyaktig hva det innebærer. Torbjørn Lorentzen ser nærmere på hva myndighetene egentlig legger i begrepet bærekraftig oppdrett.

Et fantastisk havområde
I fiskerisammenheng dekker Nordsjøen et havområde to ganger større enn fastlands-Norge. Mange av bestandene er i god forfatning. Harald Østensjø etterlyser derfor en mer fleksibel forvaltning av Nordsjø-ressursene.

Hva skal betales for fisken?
En råfisklov av norsk modell hadde aldri fungert på Island, skriver Petur Bjarnason. Til det er maktbegjæret for stort. Han forklarer hvordan råstoffprisene bestemmes på sagaøya i vest.

Autolinas historie
Gjennombruddet kom midt på 70-tallet, etter mange år med prøving og feiling. I dag har de største autoline-magasinene rundt 60.000 kroker. Siden starten har Mustad solgt vel 400 anlegg.

Landbasert oppdrett til besvær
Om tilhengerne av landbasert oppdrett har rett, ser det dystert ut for norske oppdrettere. Men Erik Hempel ser mange skjær i sjøen, ikke minst mangel på areal.

Svarthinne, vanninnhold og «maskinøyne»
I FoU-spalten ser vi nærmere på mulighetene for automatisering av klippfiskproduksjonen. Tre stikkord er svarthinne, måling av vanninnhold og «maskinøyne».