INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 2 – 2013

 

 

Professor med sjømatnæringen på hjernen
Han er professor i industriell økonomi, og mener politikerne styrer alt for mye av det som skjer i norsk sjømatnæring. Vek­stpotensialet er enormt, men da må næringen få lov til å utvikle lønnsomme bedrifter. I dag ofres effektivitet og innovasjonsevne på distriktspolitikkens alter.


Aker Seafoods på topp
Omsetningen sviktet med 10 prosent. Men Aker Seafoods holdt fortsatt stand som Norges suverent største fiskebåtrederi i 2012.


Satser på bred front
Fiskebåter, foredlingsanlegg og skipsverft er noe av det Lyng-brødrene har satset på. Vi tok turen til Raudeberg utenfor Måløy for å møte Agnar og Tore Lyng.Fra makrellsprang til sildebyks
I «Fisk og Forskning» ser vi nærmere på FoU-arbeidet i Norway Pelagic ASA. Den som lurer på Skattefunn bør ta en titt på dette.


  Les også  

Make LoVe, not war
Øystein Sandøy sier som Knut Arne Høyvik: Å åpne for oljeutvin­ning utenfor Lofoten og Vesterålen er som å flytte røykerommet på sykehuset inn på fødeavdelingen.

Norway Pelagic i 9,50
På det meste var kursen 60 kroner. Nå mener Kolbjørn Giskeødegård at den går mot 9,50. I «Norsk Fiskerinæring» forklarer han hvorfor

For mange kokker!
Fiskeriforvaltningen er alt for fragmentert. Mange kokker gir mye søl. Den sterke oppsplittingen gir en kvalitativt dårligere og mindre effektiv forvaltning.

Norsk selvmål
Norge valgte EU og vendte ryggen til Island og Færøyene. Det vil vise seg å være et historisk feilgrep, skriver Oli Samro. Nå landes og produseres den pelagiske fisken fra Færøyene andre steder enn i Norge

Den eneste fisken som rimer på vitamin!
Reklamebyrået Salt Concepts har King Oscar på kundelisten. Nå vil Anne Bremnes gjerne jobbe mer med fisk og sjømat.

Sjømatens betydning
Verdiskapingen i sjømat vokser mer enn i andre næringer. Fisken betyr altså stadig mer for Norge. Dette enkle faktum har norske politikere dessverre alt for dårlige kunnskaper om.

Falklandsøyene topper på bunn!
Vi er alltid opptatt av de største. Her har vi tatt en titt på våre minste sjømatmarkeder. Denne listen ble «toppet» av Falklandsøyene i 2012.

550 milliarder i 2050?
Det kommer i alle fall ikke av seg selv! Det er hovedbudskapet til Jostein Refsnes, som har sett nærmere på hva som må til for å utløse sjømatnæringens enorme vekstpotensial.

Miljøaktivist på heltid
Lars Haltbrekken har ledet Norges Naturvernforbund siden 2005. Ulovlig fiske, lakselus og rømming er de største bekymringene når han må snakke om sjømatnæringen.

Salma ved reisens slutt
Hans Morten Sundnes drømmer seg til en middag på Maaemo, den nye superrestauranten i Oslo, med to stjerner i Michelinguiden. Der kan han glemme å få norsk oppdrettslaks.