INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 2 – 2014

 

 


Toppsjefen i Nergård
36 år gammel leder han Nord-Norges nest største fiskerikonsern. Han kommer fra Bremanger, er utdannet økonom og har prøvd seg som fotballproff. Tommy Torvanger er månedens intervjuobjekt. Han har landsdelens mest spennende jobb.


Lovfulle tilstander på havet
Staten kan gjøre nesten alt — om den har en god grunn. Av hensyn til distriktspolitikk og miljø kan staten flytte kvoter nærmest fritt. Og det skal svært mye til for å få erstatning. Vi har spurt fem jurister om hvem som eier fisken i havet.

 

Havfisk ASA på topp
Navnet er nytt. Ellers er alt som før. Havfisk topper suverent listen over Norges største fiskebåtrederier i 2013. Et lite Lofothav bak følger Nergård-gruppen.
  Les også  

Ræva bak og rumpa frem
Øystein Sandøy er en av mange som skulle ha vært vestover på fiske. I stedet må han ligge nordvest av Godøy — i slakt fiske og dårlig humør. Krangelen om makrellen har sin pris!

Permitteringer på gang?
Regelverket om permittering har vært endret flere ganger det siste året. Advokat Monica Gjerde Sperre tar for seg de viktigste endringene.

First we take Manhattan!
Tirsdag 28. januar ble Marine Harvest notert på børsen i New York. Kolbjørn Giskeødegård nøler ikke med å kalle dette en milepæl for norsk sjømatnæring. I «Norsk Fiskerinæring» forklarer han hvorfor.

Union anno 2014
I fjor kom meldingen om at TripleNine og Vedde hadde slått sine pjalter sammen. Det nye konsernet har tre fiskemelfabrikker og en årlig omsetning på over 3 milliarder kroner. Nå ekspanderer TripleNine i Kina.

Får fisken opp og frem
Transmeca AS forsyner hele sjømat-Norge med det som skal til for å transportere fisken fra kaikant til lager. Transportbånd og trommelrullere er selskapets spesialitet.

Arveavgiften er borte
De blåblå holdt løftet. Men arv kan utløse skatt, og i enkelte tilfeller mer skatt enn det man tidligere måtte betale i arveav­gift. Det er fortsatt smart å holde tunga rett i munnen når arven skal fordeles.

Pall-Pack treffer med stroppen
Pall-Pack AS sikrer fiskepallene med strekkfilm og stropper. På årsbasis omsetter selskapet for nesten 30 millioner kroner.

Storsatsing på tare
Til nå har FMC BioPolymer vært enerådende. Nå satser Seaweed Energy Solutions og Biotrål på tare så det svir. Villfangsten skal femdobles og på toppen skal det dyrkes. Innen 2020 snakker vi om 100.000 tonn tare på årsbasis.

Oppdrett overtar
Erik Hempel har studert Verdensbankens nye rapport om fiskeri og oppdrett frem til 2030. Villfangsten står omtrent stille. Op­p-drettsproduksjonen skal nesten fordobles.