INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 2 – 2015

 

 


Nå går alt så mye bedre
2014 ble et godt år. I 2015 skal det gå enda bedre. Mye dårlig vær de første ukene rokker ikke ved optimismen. Månedens intervjuobjekt dropper saltfisken og kutter i tørrfiskproduksjonen. Nå er det fersk og fryst fisk som gjelder. Vi har møtt Arne-Johan Larsen ytterst i Lofoten.


All time high!
Alt ligger til rette for et kanonår i norsk sjømatnæring. Det er risikabelt å spå, men vi tar sjansen: 2015 blir «all time high». Måtte vi få rett!

 

Havfisk troner på toppen
Vi har som vanlig listen over Norges største fiskebåtrederier etter omsetning. I 2014 var det som forventet Havfisk ASA som havnet øverst, for første gang med over 1 milliard i omsetning.
  Les også  

Ingen ny ressurskamp
I november skal Landsmøtet i Norges Fiskarlag enda en gang behan­dle ressursfordelingen. Foreløpig ser det ut til at dette vil å gå svært rolig for seg. Men makrellen kan skape uro.

Hva med Sjømatrådet?
Harald Østensjø liker svært dårlig at regjeringen vil svekke finansieringen av Norges sjømatråd. Det som trengs er mer penger til den viktige jobben Sjømatrådet utfører, ikke mindre.

Forutsigbart om Tveterås-utvalget
Frank Asche beklager reaksjonene på Tveterås-utvalget. Alt for mange har glemt at utvalget ble nedsatt av en veldig god grunn. De som påstår at utvalget vil rasere kyst-Norge, er blinde.

Fisk på finsk
Lerøy og Orkla er norske spydspisser i Finland. Begge har mest sjømat på menyen. Sild og laks er produktene som selger best.

Gull for femte gang!
Ørjan Johannessen slo tilbake. I januar tok han Norges femte gullmedalje i kokkenes VM — Bocuse d’Or. Forrige gang var Geir Skeie i 2009.

Cappuccino-fisk
Ingen vet hvor mye makrell som har vært fisket i Nordatlanteren de siste 30 årene. Men det er mye, mye mer enn statistikkene viser, skriver Oli Samro.

Kong Øystein
Kong Øystein (1103-23) var den viktigste tilretteleggeren for den store eksporten av tørrfisk fra Norge utover i Middelalderen.

Hjemmelaget krise
Islandske lønnstakere har vist stort måtehold etter den økonomiske kollapsen i 2008. Men nå spørs det om tålmodigheten er slutt, undrer Petur Bjarnason.

Ungfisk i stim
YoungFish-konferansen i Bergen ble en suksess. På under ett år har denne nettverksorganisasjonen for de under 35 i sjømatnæringen fått over 450 medlemmer.

Smaker frem sjømatkvalitet
«Fisk og Forskning» har besøkt Nofimas sensorikklaboratorium på Ås. Her lukter, smatter og smaker 10 godt trente kvinner seg frem til hva som karakteriserer den beste sjømaten.