nf3-00_cover

                   

INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 3 – 2000

Fra måsegg
 og tørrfisk til
biokjemi og
enzymer!

(Utsendt onsdag 12. april)


 Månedens Intervju 


En «gal» professor fra Trondheim!
I 1981 spådde Arne Jensen at Norge ville produsere 200.000 tonn laks årlig innen årstusenskiftet. Alle lo. Nå stikker han nakken frem igjen. I løpet av de neste 30 årene tror han at vi kan 8-doble verdiskapingen i fiskerinæringen. Mange tviler, men det er ingen som ler. Vi har møtt den «gale» professoren fra Trondheim.


Under Lupen

På den grønne gren
OK-Fish Kvalheim AS og direktør Jarle Kvalheim har grunn til å være fornøyd. I år forventer OK-Fish et overskudd på nærmere 40 mill. kroner.


  Les også  

Duellen  Magnussen vrs Paasche
Sist tok regiondirektør Terje Magnussen endelig knekken på Jørn Krog. Denne gang møter Krogs overmann avdelingsleder Torleif Paasche i Norges Fiskarlag.

Test deg selv, trykk på overskriften til dette avsnittet og finn spørsmålene. 5 poeng bør du klare!

En stim av nyskaping
Vi har besøkt 5 nyskapende bedrifter. En av dem er Norshell AS, som satser knallhardt på skjell, blant annet kamskjell.

Hvitfisk-kjempe tenker rødt
Det var mye bråk til å begynne med, men nå har Nordic Sea-sjef Leif Skilnand fått orden på sakene.

Ikke mer gigantomani
Vi trenger store bedrifter. Men de bør ikke drive propaganda for seg selv og en bevisst politikk i retning av mer gigantomani. Det vil svekke fiskerinæringen totalt sett. Det er de mindre og mellomstore familiedrevne bedriftene som er næringens største aktivum, mener vår seniorredaktør.

Kostbar markedsføring
Ifjor investerte Eksportutvalget for fisk 35 millioner kroner i TV-reklame i Tyskland. Det bidro til en eksportøkning på ca. 2.300 tonn laks til dette markedet, hvilket ga norske oppdrettere og eksportører en økt fortjeneste på rundt 8 millioner kroner.

Av vår post
Fiskarlagets Torleif Paasche likte dårlig våre kommentarer etter årsmøtet i Fiskebåtredernes Forbund. Han har heller ingen tro på at mastodonten NHO er veien å gå for fiskebåtrederne.

Exit Bondevik
Otto Gregussen snakker nord-norsk og er sta som et esel. Derfor oppfyller han de viktigste kriteriene for fiskeriminister-jobben, skriver Knut Arne Høyvik, som tillater seg å gi den nye «sjefen» noen velmente råd.

Logistikk og lodde avgjør
Miljøprosess AS i Båtsfjord har utviklet et nytt fôr til kongekrabber og kråkeboller. Men i år vil bedriften tjene mest penger på lodda.

Biotec AS fisker enzymer
Biotec i Tromsø bruker hver tredje krone til forskning og utvikling. Derfor er det mer riktig å si at innsatsfaktorene er kapital og kunnskap, enn kapital og fisk. De virkelig store inntektene skal komme en gang inn i den blå marine fremtiden.

Kråkeboller til glede og besvær
Stakkvik Havbruksselskap produserer rogn av kråkeboller. Pigghudene fiskes opp av russiske dykkere, rogna tas ut og havner til slutt på fintfølende japanske tunger for opptil 2.000 kroner pr. kilo.

Tøffest i Norge, jypling i Europa
Norshell er i siget. Mens andre i skjellnæringen befinner seg på drømmestadiet, er Norshell i ferd med å realisere sine store ambisjoner. I år er planen å høste rundt 2.000 tonn blåskjell.

Størst i Vesten på kitosan
Primex Ingrediens AS er størst i Europa på produksjon av kitosan. I år vil produksjonen utgjøre ca. 300 tonn, eller 15 prosent av verdensproduksjonen. Men overskudd? Nei, det må vente til neste år.


Tilbake til hovedmeny