nf9 - 00_cover

                   

INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 3 – 2001

I månedens
utgave av
Norsk Fiskerinæring
har vi tatt for oss FNL's
10 års Jubileum.
(Utsendelse fredag 30. mars)

 


 Månedens Intervju 


Mannen som gikk fra EFF til NFF
Månedens intervjuobjekt har en klar målsetning — å liberalisere oppdrettsnæringen. Han liker ikke offentlige begrensninger. Spørsmålet er om han får medlemmene med seg. Ønsket om lavere personskatt derimot, blir sikkert ikke noe problem. Møt Trond Davidsen, mannen som gikk fra EFF til NFF.


  Les også  

Duellen
Trygve mot Magnor!
Vi har for lengst gått tom for superlativer om mester Trygve Myrvang, som feier all motstand til side. Nå har Råfisklags-direktøren regjert i Duellen i over ett år. Ekspedisjonssjef Magnor Nerheim lot seg likevel ikke skremme. Hvordan det gikk kan du som vanlig lese helt bakerst i bladet. 
Test deg selv, trykk på overskriften til dette avsnittet og finn spørsmålene. 5 poeng bør du klare!

En kystens talsmann
Ingen har sittet lenger som Fiskeriminister enn Nils Lysø. Småbonden og fiskeren fra Bjugn var fiskeripolitisk sjef i over åtte år.

Gravøl for ti-årsjubilant?
FNL feirer kanskje ti-årsjubiléet med å nedlegge seg selv. Heretter skal det dreie seg om FHL for alle penga. Fra side 48 kan du lese om alt det FNL rakk å gjøre på 10 år.

Norges største fiskebåt
Magnus Ytterstad har bygget Norges største fiskebåt, og selvsagt kalt den «M. Ytterstad». Snurperen måler 77 meter, og kostet 165 mill. kr.

Ledertroika fra Troms?
Hva er galt med Troms? skrev vi for noen år siden. Vi bladde i historiebøkene og oppdaget at Troms var solid underrepresentert i mange ledende stillinger i fiskerinæringen. Det kan rette på seg i løpet av året, i alle fall i fiskerorganisasjonene. Robert Hansen er favoritt til å overta som formann i Råfisklaget, og Knut Werner Hansen seiler opp som arvtaker til Oddmund Bye. På toppen har Tromsø nestvervet i Sildelaget gjennom Kåre Ludvigsen.

I mååååål.......!
Knut Arne Høyvik er tilbake etter et kort opphold, og er svært godt fornøyd med at Fiskarlagets ressursfordelingsutvalg kom enstemmig i mål. Han er også glad for at flaggene verken gikk til topps i Austevoll eller på Støtt. Det betyr at alle er like misfornøyd, og at kompromisset kan holde!

Hva staten kan gjøre
Erik Hempel er generelt skeptisk til statlig engasjement i næringslivet, i alle fall på eiersiden. Men statens bidrag til Rubin-prosjektet er et glimrende eksempel på at næring og stat faktisk kan samarbeide på en konstruktiv og fornuftig måte.

Norveg heiser storseilet
I serien om norske fiskerimuséer er vi kommet til storsatsingen Norveg. Som en fullrigger fra fremtiden skal Norveg-bygget pryde innseilingen til Rørvik i Nord-Trøndelag. Prislappen lyder på 53 millioner kroner.

Siste villaks i Paris?
Norske ganer mener muligens at oppdrettslaksen smaker bedre enn den ville. Men for noen skal smaksopplevelsen også erstatte følelsen av å stå småhutrende på et laksevald med myggen summende rundt øra. Da duger ikke oppdrettsvarianten, skriver Hans Morten Sundnes. Han har spist villaks i Paris.

Fra spebarn til fullvoksen i en fei!
Pål Krüger var den første styreformannen i FNL. Han var også med på prosessen som førte frem til etableringen av fiskeindustriens første landsomfattende bransjeforening. Fra side 73 forteller han om hvilke saker som sto øverst på agendaen i de årene har styrte FNL-skuta.

 


Tilbake til hovedmeny