nf2 - 02_cover

                   

INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 3 – 2002

Ola Olsen har satset tøffere
enn toget. På ett år har han kjøpt
ringnotsnurpere for nesten 350
millioner kroner.
(Utsendelse fredag 19. april)

 


MÅNEDENS INTERVJU

 


Ringnotkongen i Havøysund
Bestefaren var legendarisk, faren ble Fiskeriminister. Selv har han satset tøffere enn toget. Månedens intervjuobjekt har kjøpt fiskebåter for 350 millioner kroner det siste året. Likevel sover han som en stein om natten. Månedens intervjuobjekt er Ola Olsen, tredje generasjon av Olsen-familien i Havøysund.Forsiktig general
Trond S. Paulsen er en forsiktig mann. Derfor forventer vi ingen revolusjonerende forslag fra Eierskapsutvalget. Måtte vi ta feil.


  Les også  

Duellen
Haagensen vrs.
Pestalozzi
Utfordrer Knut Haagensen i Jangaard Export AS, som også er nestsjef i FHL, gikk uredd ut og svarte i vei uten sikkerhetsnett eller revers. Resultatet ble slett ikke verst, men heller ikke feilfritt, og noen av feilene skulle vise seg fatale når vi kom til tellerunden. Astri Pestalozzi i Fiskerinæringens Kompetansesenter er en stayer. Denne gangen måtte hun jobbe for de fleste av poengene, men strevet nyttet. Bare to rene bommer i et kronglete spørsmålsfelt. At hun landet rett på Domstein var kanskje mest imponerende. Hvem klarer å følge med i den galoppen i dag? Vi blir altså nødt til å finne en ny utfordrer til Astri i Tromsø. Trykk på den blå overskriften å prøv selv.


 

Landets yngste Fiskeriminister
Eivind Reiten ga fiskerne den beste støtteavtalen i historien. Mer rakk han ikke som Fiskeriminister, forøvrig den yngste i historien. Senere ble han toppsjef i Norsk Hydro.

Stø kurs i ukjent farvann
Håkon Grande er boss i Fjord Marine, og satser så det svir. Alt i år forventer han en omsetning på 300 mill. kroner.

I all enkelthet, men ikke enkelt
Vi ønsker alle som vil hjelpe til med å utløse vekstpotensialet i fiskeri- og havbruksnæringen velkommen, også Biomarint Forum med styreleder Tore Tønne i spissen. Forumets målsetting kan formuleres i all enkelthet; å legge forholdene til rette for en vesentlig del av den fremtidige verdiskapningen i Norge. Men enkelt blir det ikke.

Ja til Europa?
Knut Arne Høyvik vet at han banner i kirka. Derfor ville han helst hatt to spørsmålstegn bak overskriften. For fiskerne kan ikke gjøre som strutsen. EU-debatten kommer, og verden er i forandring. Fiskerne må delta fra starten i en EU-prosess som lever sitt eget liv uansett hva politikerne sier, skriver han.

Byggeboomen flater ut
Ifjor kjøpte norske fiskebåtredere nye båter for vel halvannen milliard kroner. Det var noe mindre enn i toppåret 1999. I år skal det leveres 14 nye fiskefartøy over 27 meter. Kontraktsummen er omtrent den samme som ifjor. Men til neste år ser det tynt ut.

Lakseavtalens betydning
Torbjørn Lorentzen ved Samfunns- og Næringslivsforskning AS i Bergen har vurdert lakseavtalens samfunnsøkonomiske betydning. Hovedkonklusjonen er klar; Det er forbrukerne i EU som har tapt på avtalen.

Et liv etter lakseavtalen?
Å spørre lakseeksportørene om hvilken strategi de har for tiden etter lakseavtalen, er som å løpe orientering i tåka før postene er satt ut. Høsten er så usikker at man ikke kan si noe som helst uten å ta munnen for full. Derfor holder også de fleste kjeft.

Krabbe i en sådan stund?
Ha krabber i tankene, oppfordrer Hans Morten Sundnes. Taskekrabben har topp smak, men forbløffende lav status. Og prisen er en vits i forhold til hummer.

IT-løsning for fiskeri og havbruk
Ifølge KPMG er fiskeri- og havbruksnæringen underutviklet når det gjelder bruk av informasjonsteknologi. Uten store investeringer kan verden gjøres svært mye enklere. Størst på østersyngel Mapro AS i Vågstranda mellom Åndalsnes og Ålesund er størst i Norge på østersyngel. Ifjor produserte selskapet ca. 3 millioner yngel. Når det nye klekkeriet står klart kan produksjonen økes til 20 millioner.

 

 


Tilbake til hovedmeny