nf2 - 02_cover

                   

INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 3 – 2004

Vi har besøkt Nordland
– tørrfiskens hjemfylke.

(Utsendelse fredag 23. april)

 


MÅNEDENS INTERVJU

 


EU-duell med verbale kanoner
Skulder ved skulder, men slett ikke i samme båt. Geir Ove Ystmark vil føre kysten inn i EU, Peter Ørebech heiser alle seil mot et frihandels-system han har foraktet i 35 år. Vi inviterte til EU-duell mellom de to frontkjemperne. Hvem som vant? Det overlater vi til leserne å avgjøre. 

Fylket som har alt
I serien om norske fiskerifylker er vi kommet til Nordland — tørrfisken hjemland. Men fylket med verdens lengste kyststripe er mye mer enn bare tørrfisk.

 

Et liv etter døden
16. november 2001 så det slik ut. I dag er brannen historie og Lorentz A. Lossius igjen siste skanse i klippfiskbyen Kristiansund.


 

 

Kvinner i fiskerinæringen
Marit Solberg leder et av Norges største havbruksselskaper, og er en profilert kvinnelig leder i fiskerinæringen. Men det finnes mange, mange flere......  Les også  

Duellen
Hanssen vrs. Riddervold
Duellen dundrer videre. Ingen skal beskylde direktør Kari Riddervold ved Norges fiskerihøgskole for å være bleik. Første gang vi ringte var hun på vei til et møte, og opplyste at hun ikke hadde rukket å få vite så mye om fiskerinæringen enda. Men hun foreslo at vi prøvde å ringe 14.50. Da ville hun være tilgjengelig for å gjennomføre Norges tøffeste fiskeriduell. Og faktisk hentet hun barn i barnehage samtidig som hun ga svar på spørsmål om murmanske dommer. Men det var først etterpå hun fikk vite at motduellant var Berit Hansen i FHL. «Å, er det Berit! Hun er jo så flink og har dessuten klisterhjerne. Jaja, jeg skal tåle å tape for Berit.»
Trykk på overskriften å se hvordan det gikk.


Det stille Sørland
Øystein Sandøy har skrevet en hyllest til en gruppe fiskere som sjelden får stor oppmerksomhet, som tar motgang med stoisk ro og evig optimisme. Hvor de kommer fra? Sørlandet, selvsagt.

Så godt og litt enklere
Konkursen i Sunnmørsfisk var en strek i regningen. Men Tine ga seg ikke, var med på reetableringen i Fosnavåg og tok Marian-fisken inn i Fjordland-varmen. Fiskerisatsingen omfatter også Maritex i Sortland og 34 prosent i fiskematselskapet Lofotprodukter.

Mer enn et tomt skall
Innen dette kommer på trykk er Hitramat & Delikatesse AS kanskje opp og stå igjen etter konkursen — for alt vi vet med mr. krabbe, Anton Fjeldvær, med på laget. Nyanlegget ble minst 20 millioner kroner for dyrt.

Fransk-norsk løsning for levende fisk
Mange har idéen, men ingen har ennu lykkes å frakte fisken levende til markedet. Nå gjør Marfloat AS og Jens N. Engelstad et seriøst forsøk med fransk teknologi. Men først vil han ha inn en kompetansesterk fiskeripartner.

Til Torshavn for å tenke nytt
I juni samler Oli Samró mange kloke hoder i Torshavn for å diskutere fiskeriforvaltning og lønnsomhet i fiskerinasjonene rundt Nordøst-Atlanteren. Det er ikke for sent å melde seg på.

Norsk teknologi til utlandet
Salg av norsk havbruksteknologi til utlandet er vel og bra. Men glem ikke den teknologiske avgrunnen mellom Norge og bushen i Afrika. Erik Hempel tror ikke at oppdrett i u-land kan gjøre kvantesprang med moderne norsk teknologi.

På den sikre siden
Kristin Clemet ble presset til fornuft. — Man kan jo ikke sammenligne et oljeselskap med en sjarkfisker, sier Torleif Paasche syrlig. Forhåpentligvis blir sikkerhetsopplæringen nå reddet.

Kunsten å skaffe seg god omtale
Møtet med en pågående presse kan være sjokkartet for mange bedriftsledere. Arve Bakken anmelder boken som forteller hvordan du kan skaffe deg positiv oppmerksomhet fra media.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tilbake til hovedmeny