nf2 - 02_cover

                   

INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 3 – 2005

1905 - 2005.
Vi inviterer
leserne til å kåre
de ti viktigste
hendelsene.

(Utsendelse mandag 2.mai)

 


Svein Ludvigsen vrs. Lars Peder Brekk
Begge er menn, smiler ofte, snakker godt for seg og er opptatt av verdiskapingspotensialet i den blå åker. Hovedmålsettingene er de også stort sett enige om — å skape trygge og gode arbeidsplasser langs kysten. Men veien fremover er høyst ulik. Det vil næringens utøvere få merke om Brekk blir fiskeriminister etter Ludvigsen.

 


 

 

 

100 år — 10 saker
Det er 100 år siden Norge rev seg løs fra Sverige. I den anledning inviterer vi leserne til å kåre de ti viktigste hendelsene i fiskerinæringen siden 1905.


 

Tannløs melding
Det slår sjelden feil. Stortingsmeldinger lever ikke opp til forventningene. Meldingen om marin næringsutvikling er dessverre intet unntak.

Maktbastion uten fisk
I serien om fiskerifylker er vi kommet til Oslo. Her styrer Ludvigsen, Røkke, Midttun og Isaksen mye av det som skjer langs kysten. Men så mye fisk er det ikke å se i gatene eller på kaia.  Les også  

Duellen
Nilsen vrs. Tveit Sveen

Fiskarlagsformann Reidar Nilsen har overtatt stafettpinnen etter Berit A. Hanssen. Hvordan det gikk i Duellen kan du som vanlig trykke på overskriften for å finne ut. Blodtørstig utfordrer er Elin Tveit Sveen.


Om bønder og fiskere
"Look to Norway", sa Roosevelt. "Se på bøndene", sier Inge Halstensen. "Hvis de eier jorda, bør fiskerne eie fisken!"

Våren, valget og Vival(di)
Øystein Sandøy er i det lyriske hjørnet og hilser våren velkom­men. Men valgkamp og politikere som vil flytte fisk mellom kyst og hav har han ikke så mye til overs for.

Er messene maset verdt?
Vi samles i Trondheim hver august. Noen dra til Boston, Brüssel. Vigo og Poerto Monnt også. Men er alle fiskerimessene egentlig bryet verdt? Nå kommer det nye møteplasser både i Bergen og Lil­lestrøm!

Milliarder i ressursrente!
Høyre har bestemt seg. Det er ikke lenger et spørsmål om det kommer skatt på ressursrenten, men når og i hvilket omfang. Svaret er kun avhengig av hvor mye flåten strukturerer.

Meklingsinstansen er på vei
Salgslagene fikk det som de ville. Meklingsinstansen skal kun vurdere priser og resultatet kan partene behandle som de vil. — Dette gidder vi ikke bruke mye penger på, sier Knut Haagensen.

Er laksefôret sundt?
De fleste sier det er sundt å spise laks. Men er det laksen spiser problemfritt? Vi har møtt to forskere og en FHL-direktør som har litt ulikt syn på akkurat det.

WTO og fiskeprodukter
WTO-sporet er viktig. Men vi må ikke glemme at det er de samme stormaktene som bruker dumpingtoll og safe-guards som også bestemmer i WTO, skriver Erik Hempel.

Fiskerietikk — en merkesak
Etikk-prosjektet «Ikke bare fisk!» er halvveis. Jobben er tøffere enn Ellen-Kjos-Kendall trodde på forhånd. Første milepæl er VerdiMerke.

Låst i en tango!
FHL danser musestille tango med myndighetene i laksesaken. All oposisjon er lagt død. Kanskje demper laksesaken for mye på sunn oppbyggelig krangel, mener Hans Morten Sundnes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tilbake til hovedmeny