INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 3 – 2007

Litt kjerringa mot strømmen
Månedens intervjuobjekt er så misfornøyd med FHL at han starter sin egen forening. Om strukturprosessen skal styres av dem med størst lommebok går det nemlig fiskerinæringen i Nord-Norge ille. Vi har møtt Steinar Eliassen, som ikke er redd for å tale Roma midt imot, dvs. ledelsen i FHL. Mange har hengt seg på.  

    

Står mest alene
Han vil nedlegge Fiskeridepartementet, oppheve Deltakerloven og slå sammen FHL og Fiskarlaget. Men av sine egne får Teige liten støtte.

Norge størst i Sverige
Norge er den største leverandøren av fisk og sjømat til det svenske markedet. Men vi bør øke innsatsen for å få søta bror til å spise mer fisk. Eksportutvalget bør mer på banen. 
                 Maneter til besvær
fiskefôr av gass, pelagisk tråling etter torskefisk, superkjøling og dansk suksess er noen stikkord om hva du kan lese i månedens utgave av «Fisk og Forskning».


  Les også  

Duellen
Jensen vrs. Nakken
Morten Hyldborg Jensen gikk av med seieren sist. Denne gangen har han møtt Johannes Nakken som egentlig er en veteran i duellsammenheng. Nakken deltok i duellen i1995.
Hvordan matchen gikk kan du finne ut ved å trykke på overskriften.

Vel blåst, Helga!
Arbeiderpartiet fulgte vårt råd. Senterpartiet og SV ble overkjørt. Regjeringens forslag til ny strukturpolitikk bør samle et bredt flertall på Stortinget. Når Inge Halstensen har rast fra seg, kan det omsider blir ro rundt denne saken.

David og Goliat
Nakken II lykkes ikke. Krangelen om ressursfordelingen fortsetter enda noen måneder. I media fremstilles som vanlig havfiskerne som Goliat og kystfiskerne som David. Men nå er det på tide å gravlegge denne misvisende karakteristikken, mener Øystein Sandøy.

Halve jorden rundt etter NOK
Copeinca ASA har hovedkontor i Lima i Peru, men er børsnotert i Oslo. Selskapet har reist halve jorden rundt for å få tilgang på vestlig kapital. Da pekte Oslo seg ut som det naturlige reisemålet.

Enighet om kvotesystemet
12. mai går Island til valg. Petur Bjarnason skulle ønske at fiskerinæringen var mer fremme i valgkampen. Men uansett hvem som vinner valget tror han både kvotesystemet og fiskeripolitikken stort sett vil bli den samme.

Tålmodig kapital dyrker kamskjell
Det tar fem år fra yngel til salgbare skjell. Tålmodighet er med andre ord en dyd av nødvendighet for den som satser på kamskjell. Det forklarer kanskje at det er så få av dem.

Oppskriften på suksess
Det finnes ingen enkel vei. Trening, trening og atter trening må til også for den som vil bli verdensmester i business. Det går faktisk an å øve seg på å bli best også i forretningslivet.

Skal knytte folk og selskaper sammen
Bollard Networks BV har knyttet til seg noen av de dyktigste fiskerirådgiverne i Norge. Selskapet skal hjelpe fiskeribedrifter som vil etablere seg i utlandet.

Fiendefisken
Hans Morten Sundnes skriver om amerikanernes noe spesielle forhold til laks. Mange er veritable laksepatrioter, og ser den norske oppdrettslaksen som Fiende med stor f.

Tanker omkring et FAO-møte
Erik Hempel har deltatt på vårens møte i FAOs Fiskerikomite. Det blir flere og flere delegater for hver gang. Men det kan være vanskelig å trekke linjene fra FAO til den daglige virkeligheten i Afrika, skriver han.