INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 3 – 2011

 

 

Syvende far i huset
Hovedjobben blir å selge Norway Seafoods. Kjell Inge Røkke har mistet tålmodigheten. Månedens intervjuobjekt går til oppgaven med stoisk ro. Aller først må han få selskapet til å tjene mer penger. Vi har møtt Thomas Farstad — den syvende konsernsjefen i Aker Seafoods. De seks før han lyktes ikke!


Inn i solnedgangen!
På det meste hadde vi 25 fabrikkskip i Norge. Nå er det 7 igjen. Snart er det bare 5. Vi har prøvd å finne ut hva som er gått galt.


Rekord med historisk sus
De sa at klippfisken var på vei ut. I stedet gikk det motsatt. Norge har eksportert klippfisk i snart 400 år, men aldri så mye som i 2010. Nesten 100.000 tonn!Styrket etter stormen
Til slutt gikk Magnus Roth lei. Ikke av å selge fisk, men av alle beskyldningene om juks. I dag har Ocean Trawlers hovedkontor i Hong Kong.


  Les også  

Rettferdighet for mobberne
Vi kan hyle, skrike og protestere til krampa tar oss. Men vi kommer ingen vei mot maktapparatets tusen småkonger, skriver Øystein Sandøy. Nå vil han mobbe tilbake.

Mye godt i vente

Første kvartal 2011 ble fantastisk, og vi har fortsatt mye godt i vente, spår Kolbjørn Giskeødegård. Pelagisk sektor har imidlertid passert toppen for denne gangen.

Laks, aksjer og lange dager
17 fiskeriselskaper er i dag listet på Oslo Seafood Index. En håndfull aksjemeglere har oppgaven med å følge hvert lille skritt selskapene tar. Rådene de kommer med er enkle: Kjøp, hold eller selg!.

Naturens skjøre balanse
Det er ingen grunn til å feie seieren lenge. Nå må tiden frem til neste Stortingvalg brukes effektivt på å omvende Høyre og FrP til varig vern av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Møre.

Kriminalrapportøren
I følge skatteetaten snytes det over en lav sko i fiskeri- og havbruksnæringen. I 2010 ble 3 milliarder kroner forsøkt gjemt unna. Sølvi Åmo Albrigtsen lover forsterket innsats mot de som snyter.

Har kvotesystemet skylden?
Nei, svarer Petur Bjarnason. Folk flytter ikke fra fiskeværene på Island fordi fisket er kvoteregulert, men fordi det heldigvis blir mer effektivt.

Kommet for å bli
På stiftelsesmøtet ble 27 fartøyer medlemmer. Innen generalfor­samlingen i 2012 håper styreleder Jonny Lokøy på rundt 50 medlemsfartøyer. Pelagisk forening er kommet for å bli.

Ulovlig og urapportert
Erik Hempel har vært på EU-oppdrag i Uganda for å sjekke den ulovlige handelen med fisk fra Viktoriasjøen. Smarte «entreprenører» smugler store kvanta uten å bli tatt.

Prisen for fredsprisen
I dag vet bare myndighetene i Kina hvor Liu Xiaobo befinner seg. Fredsprisen har hatt sin pris for han som vant den. At norske fiskeeksportører sliter med å få fisken inn i Kina blir i denne sammenheng relativt betydningsløst, mener Hans Morten Sundnes.

Seiret uten ski
Mens Petter Northug samlet medaljer i Holmenkollen, fulgte «Fisk og Forskning» med på hvem som ble hentet opp på podiet da North Atlantic Seafood Forum delte ut Innovasjonspriser.