nf9 - 00_cover

                   

INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 4 – 2001

Filétindustrien med dypfryste minustall. Tapte 140 mill. kr. i 1999.
(Utsendelse fredag 11. mai)

 


 Månedens Intervju


Handelsdynasti gjennom fire århundrer
Han er femte generasjon Giæver på Havnnes. Han leder et fiskeriselskap med fiskemottak i samtlige nord-norske fylker, og har saltfisk og tørrfisk som hovedprodukter. Det er ikke så merkelig. Tradisjon og historie er viktige stikkord for månedens intervjuobjekt. Og så er han navnbror med redaktøren.


Under Lupen

Bunnsolid rederi med gammel flåte
I serien «Fiskeribedrifter under lupen» har vi denne gang skrevet om Lofoten Trålerrederi AS i Stamsund. Selskapet har store skjulte verdier, men sliter med å fornye flåten.


  Les også  

Duellen
Myrvang mot Sivertsen!
En æra er over. Samtidig med at den ukjente utfordreren Hasham Rahman satte inn sin andre fulltreffer mot tungtvektsmester Lennox Lewis i sørafrikanske Brakpan, skjedde det dramatiske saker i «Norsk Fiskerinæring»s duellspalte. Etter jevn fight i de første rundene, så det ut til at NFF-styreleder og utfordrer Tarald Sivertsen skulle få inn en solid treffer på champion Myrvang like før den fjerde gongongen. Men veteranen greide på mirakuløst vis likevel å få opp guarden, og etter fem runder var kampen igjen åpen. Men i sjette runde traff Sivertsen med et litt skjevt høyreslag som skulle vise seg å treffe ringreven fra Råfisklaget på et svakt punkt. Mesteren prøvde å fiske opp venstrehooken til et motangrep, men uten hell. Svært jevnt var det likevel, og ingen skal være i tvil om at Trygve Myrvang stod samtlige ti runder også denne gangen.
Test deg selv, trykk på overskriften til dette avsnittet og finn spørsmålene. 5 poeng bør du klare!

En fiskeripolitisk parentes
Onar Onarheim var Fiskeriminister i 28 dager. Omtrent det eneste han rakk var dette offisielle bildet av landets fjerde Fiskeriminister.

Eventyr uten «happy ending»?

Mange har forsøkt å tjene penger på blåskjell. Hittil har ingen lykkes. Men optimismen er stor i en næring som enda en gang fremstilles som et kommende eventyr.

Fra Willoch til Cermaq
Thor Listau trives som fisken i vannet. Statens korn er byttet ut med fiskefôr og oppdrettslaks.

Om «bankran-juksere» og «moral-juksere»


Det er to typer fiskejuksere — de moralske og «bankranerne». Den førstnevnte gruppen mistror havforskerne og mener kvotene er urettferdig fordelt. De føler en moralsk rett til å jukse. Den sistnevnte består av kriminelle. Derfor må fiskejukset bekjempes på to fronter — mer kontroll og strengere straffer for å knekke «bankranerne», mer penger til havforskningen og økt legitimitet i ressursfordelingen for å stanse moralistene. Det siste er det vanskeligste. Leveringsplikt til besvær Systemet med leveringsplikt for industrieide trålere har utspilt sin rolle. La oss avvikle trålerflåten med leveringsplikt og gi kvotene til kystflåten, skriver Knut Arne Høyvik, og vet at han provoserer.

Nedtellingen er begynt
30. juni 2002 utløper lakseavtalen med EU. Da får vi helt sikkert en ny avtale som regulerer produksjonen og utbudet av laks. Fôrkvotene er kommet for å bli. Spørsmålet er om vi blir kvitt minsteimportprisene i EU?

Fugu med bismak
Hans Morten Sundnes er skeptisk til genmanipulering, klonede flyndrer og dresserte bakterier. Med tanke på sunnhet, smakskvaliteter, opplevelse og tillit, kan ikke reagensrør og laboratoriefisk konkurrere med Barentshavet og Nordfjord.

Preferansetoll ved eksport til EU
Advokat Øystein Flagstad er medlem av fiskerirett-gruppen til advokatfirma Grette. Han anbefaler norske fiskeeksportører å gå grundig gjennom alle rutiner for å sikre beviser for norsk opprinnelse av råstoffet ved eksport til EU. Å slurve på dette området kan bli svært kostbart. Norsk filétindustri i krise I 1999 og 2000 tapte frossenfilét-industrien rundt en kvart milliard kroner, før skatt og ekstraordinære poster. Slik kan det ikke fortsette. Mange bedrifter står i fare for å bukke under.

Tilapia — en trussel mot torsk?

Erik Hempel er bekymret over den voldsomme ekspansjonen i oppdrett av tilapia. Antagelig må vi leve med lave priser på blokk og filét av torskefisk i overskuelig fremtid, skriver han.

Med yen på kortet og konge på kroken
Vi har vært i Japan sammen med Eksportutvalgets nye sjef Svein Berg. Kongen var også med. — Enda godt vi har konger, sier Berg.

 


Tilbake til hovedmeny