nf2 - 02_cover

                   

INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 4 – 2003

Norway Seafoods
- størst i Finnmark,
nummer fem i Norge!
Vi har listen med de
130 største.
(Utsendelse mandag 19. april)

 


MÅNEDENS INTERVJU

 


Norway Seafoods på rett vei
Det blåser på toppene. Det har det ofte gjort i Norway Seafoods også. Men ikke etter at Yngve Myhre overtok som konsernsjef. Da var han bare 31 år og enda et eksempel på Røkkes vilje til å satse på unge folk. Vi har møtt den uformelle konsernsjefen, som trives som fisken i vannet. Norway Seafoods er på rett vei.Cermaq størst igjen
Cermaq ASA og Geir Isaksen holder stand som Norges største fiskeriselskap - i år som ifjor foran Pan Fish. Vi har listen over de 120 største.

DnB skiller seg ut
Fiskerigeneral Kjell Stangeland i DnB er storeier i flere fiskeriselskaper. Det er mot bankens vilje. Men hva gjør man når det ikke finnes alternativer?

 


 

Fra Eidsvoll Verk til Lygna
Senior og junior kjørte Hurdalsjøen rundt for å diskutere strukturtiltak i kystflåten. De var enige om mye.

  Les også  

Duellen
Aam vrs. Landmark
Vidar Landmark dundrer videre i uovervinnelig stil. Til nå har han feid all motstand unna.


Fiskerinæringens Statoil

Carl I. Hagen vil bruke av oljemilliardene for å løse problemene i fiskeri- og havbruksnæringen. Svein Ludvigsen nøyer seg med enhetskvoter i kystflåten og små justeringer av trålernes leveringsforpliktelser. I en verden der staten har overtatt sparefunksjonen, er det besnærende å invitere staten med som aksjonær. Men dersom løsningen skal være et slags fiskerinæringens Statoil, foretrekker vi definitivt Svein Ludvigsens opplegg.

Økonomisk kortslutning
Av en eller annen merkelig grunn tror mange motstandere av enhetskvoter i kystflåten at det er de med dårligst råd som vil kjøpe kvoter. «Enhetskvoter vil radere vekk den lønnsomme delen av kystflåten», blir det hevdet. Det er en økonomisk tankegang som vi rett og slett ikke forstår.

Etikk, takk!
Øystein Sandøy er opptatt av etikk og moral, og stikker nakken dristig frem. Er det ingen annen råd, så kom med Kontrollverkets inspektører ombord. Men lag en rullerende ordning som omfatter alle flåtegrupper, skriver lineskipperen i Måløy.

Nølende optimister
Våre spåmenn er nølende optimister. De spår at eksportprisene vil være høyere i fjerde enn i første kvartal i år for 18 av våre 30 viktigste eksportprodukter. Oppdrettslaksen skal opp med nesten kr. 1,50 pr. kilo - Lofotrundfisken med over 10 kroner.

Bulandets trompet
Han er ikke god å bli klok på, Tore Hillersøy. Han hoppet fra Senterpartiet til FrP, og vil ta SP’s fiskeripolitikk med seg. I våre øyne er det som å tro på Julenissen. Men Hillersøy har vært ute en stormnatt før, og tror faktisk han kan få FrP på glid i spørsmålet om omsettelige kvoter i kystflåten.

På første benk med blokk og blyant
Styret i FHL industri og eksport inviterte Fiskeriministeren til å holde foredrag om hva som må til for å drive lønnsom foredling av fisk i Norge. Og vi som alltid har trodd at det er politikerne som bør lytte når dette temaet står på dagsorden.

Konge eller kryp til krabbemarkedet
Norske kongekrabber har ry som verdens beste. Nå vil bransjen etablere eget varemerke for denne «fremmedfuglen» i Barentshavet. Mens myndighetene er opptatt av geografiske grenser, er eksportørene opptatt av å holde kvaliteten oppe.

 

 

 

 

 

 

 

 


Tilbake til hovedmeny