nf2 - 02_cover

                   

INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 4 – 2005

Cermaq er fortsatt
størst – foran Fjord
Seafood og Lerøy.
Se listen over
Norges 100 største
fiskeri- selskaper.

(Utsendelse mandag 31.mai)

 


 

Et stort stykke eksporthistorie!
Månedens intervjuobjekt har solgt fisk for over 5 milliarder kroner. Vi vet ikke om noen som har solgt mer. Han har såvidt passert 50, men er likevel en veteran i frossenfisk-bransjen. Gustav Eidsaune har snart 35 år på baken i selskapet som brøt Frionors eksportmonopol — til glede for hele norsk fiskerinæring.

 


Cermaq topper
Cermaq og konsernsjef Geir Isaksen holder fortsatt stand som Norges største fiskeriselskap. Vi har listen over de 100 største.


 

 

Lang vei til skreien!
En lang marsj rundt kysten nærmer seg slutten. I serien om fiskerifylker er vi kommet til Østfold, der rekene dominerer og de har sin egen papp!

Surofi 50 år
Sunnmøre og Romsdal Fiskesalslag har nettopp fylt 50. Historien begynte med Råfiskloven, egenrådighet og et Sætre-dynasti. Nå er all aktivitet samlet i Fiskernes Hus i Ålesund.  Les også  

Duellen
Tveit Sveen vrs. Binde
De er nesten fraværende i styrerom og lederposisjoner. Men i «Duellen» har det herjet kvinner i snart to år. Denne gangen braker Elin Tveit Sveen sammen med John Binde, relativt nyansatt sjef i Norway Royal Salmon AS i Trondheim.


Tanker ved veis ende
Det sies at lottomillionærer ikke er som andre millionærer. På samme måten kan vi si at fiskerkvinner ikke er som andre kvinner. De er sterke, selvstendige og oppfinnsomme, skriver Øystein Sandøy. Det krever hverdagen av dem!

100 år — 10 saker
I løpet av året skal vi kåre de 10 viktigste sakene i fiskeri- og havbruksnæringen siden vi slet oss løs fra svenskene i 1905. Vi har fått Bjørn Hersoug, Kjell Ingebrigtsen og Leif Inge Karlsen til å sette opp sine forslag.

Vi vil, vi vil, men vi får det ikke til!
Det myldrer av idéer, prosjekter og gode forsetter. Men tusenrubel-spørsmålet er like aktuelt i dag som for 5 år siden: Hvorfor er det så stor forskjell på antallet aktører som skal, vil og snakker om å gjøre noe mot Russland, og de som faktisk gjør det?

Samarbeidspartnere i Polen?
Reality-serien om fjelltorsken ruller videre. Når har Rolf Selset vært i Gdansk for å diskutere muligheten for å starte oppdrett av lake i Polen. Polakkene er visstnok svært interesserte.

Handelsreisende i fiskerariteter
Stiftelsen Rubin har bidratt til at vi utnytter biproduktene av fisk på en helt annen måte enn for få år siden. Nå har Rubin også etablert BiNor Products AS, et selskap som skal tjene penger på melke, laksebuker, torskemager og alle de andre verdifulle delene av den fisken vi tar på land.

Fiskepulver mot HIV og Aids
Mange lesere husker sikkert at Waza Kaunda, sønn av tidligere president Kenneth Kaunda i Zambia, var i Norge ifjor for å få støtte til innkjøp av fiskemel. Han ønsker å bruke fiske-mel i kampen mot HIV og Aids. Dr. Cato Aall, som deltar i prosjektet, har sendt oss en statusrapport.

Kan vi stole på China
Statistikken fra FAO viser at China nå står for nesten 40 prosent av verdens totale produksjon av fisk. Men stadig flere, også innenfor FAO, begynner å sette spørsmålstegn ved tallene fra China. Er de mer uttrykk for ambisjoner enn virkelighet, spør Erik Hempel.

Tilbake til Abbortjern
Hans Morten Sundnes har tatt for seg abboren; denne lille, piggete og brungule piggfinnefisken, som visstnok smaker helt fortreffelig. Kanskje kan abboren bli bøndenes svar på oppdrettslaksen og fylle fjøs uten ku og sau?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tilbake til hovedmeny