INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 4 – 2008

70 pluss 25
Siden 1938 har Italia skiftet statsminister 70 ganger. Norges Råfisklag har klart seg med fire toppledere i samme periode. Månedens intervjuobjekt har ledet laget siden 1999. Nylig fylte Råfisklaget 70, og 1. juni kan han selv feire 25-årsjubileum som ansatt i laget. Vi har laget et dobbelt jubileumsintervju med Trygve Myrvang.

   


100 største
Marine Harvest er Norges og Europas største fiskeriselskap. Vi har listen over de 100 største fiskerivirksomhetene i Norge etter omsetning i 2007.

Havet aldri friskmeldt
Ikke før blir vi kvitt den ene, så dukker det opp en ny. Og det er mer i vente. Sykdom er like naturlig i sjø som på land.


Nissui i motvind
Vi nærmer oss slutten på serien om de ti største fiskeriselska­pene i verden. Japanske Nippon Suisan Kaisha har en soleklar andreplass.

  Les også  

Duellen
Misund vrs.
Jacobsen
I «Duellen» er ingen like gode. Derfor braker Ole Arve Misund og Håvard Jacobsen sammen igjen.

Stor, større, størst
De store blir bare større. I 1982 omsatte de 100 største fisker­ibedriftene i Norge for 5,5 milliarder kroner. Ifjor omsatte de ti største alene for 42 milliarder. nf’s blå har sett nærmere på omsetningsutviklingen for norske fiskeribedrifter de siste 25 årene. Tre stikkord kan nevnes; strukturering, oppdrettslaks og globalisering.

Menn og mus i det hvite hus
Øystein Sandøy skriver mest om fisk, men denne gangen har han tatt turen over dammen til det amerikanske presidentvalget. Vår faste skribent i Måløy er sjeleglad over at verden omsider blir kvitt «slimålen» George W. Bush.

Blir norsk sjømat utkonkurrert?
Nei, tror Kolbjørn Giskeødegård. Han frykter ikke billig hvitfisk fra Asia. Tvert om kan denne fisken bli en døråpner for vår egen hvitfisk.

En ekte oppdrettstorsk jeg er!
I øyeblikket kommer stamfisken til torskeoppdrett fra hele lan­det. Næringen har fortsatt ikke bestemt seg for om man skal drive frem stedegne stammer eller hente de beste egenskapene fra hele kysten.

Ny storstue på Stranda
Norsk Sjømat AS har nettopp åpnet sitt nye anlegg på Stranda. Det dobler kapasiteten, men veksten fremover skal skje jevnt og trutt.

Fremtidens havflåte
Harald Østensjø konstaterer at grenseoppgangen mellom ringnot og pelagisk trål er under press. Hvorfor ikke la fiskerne selv få bestemme hva slags båter og redskap de skal ta kvotene med?

«Smak av kysten» gir mersmak
I dag er 28 spisesteder mellom Sola og Seljestrand med i det kulinariske brorskapet «Smak av kysten». Til neste år er målet 40. Minst halvparten av menyen må være sjømat.

Nye arter i norske fiskedisker
Papegøyefisk, månefisk, tilapia og pangasius, tigerreker, tunfisk og tannfisk. Erik Hempel har sjekket i norske fiskedisker, og er imponert over mangfoldet. Men i ferskfiskmarkedet er de fremmede artene ingen trussel.