INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 4 – 2009

(Utsendelse fred. 15. mai. 2009)

Nestsjef på Husøy
Hun var en av dem som dro. Nå er hun tilbake, og saltfisken ligger fortsatt på lager. Månedens intervjuobjekt håper alle tar lærdom av det som skjedde i vinter, og aller mest Råfisklaget. Selv jobber hun med laksen, som sørger for at damene som kom hjem har mer enn nok å gjøre. I mai utvider Brødrene Karlsen til to skift.Hvem passer for meg?
14. september går folket til urnene. Om fiskeripolitikk er viktig for din stemme, bør du lese artikkelen fra side 38. Den bør gjøre valget lettere.


Marine Harvest topper
Marine Harvest er fortsatt størst. Men bakfra halser Cermaq og Austevoll Seafood. Vi har listen over Norges 100 største fiskeriselskaper.Back to basics
Kan finanskrisen lære oss noe, er det å ta bedre vare på det vi alt har, skriver Petur Bjarnason. Og det Island har er først og fremst fiskeriene.

  Les også  

Duellen
Williksen vrs. Sivertsen
Sist ble det uavgjort. Dermed braker Trond og Tarald sammen igjen i et skikkelig prestisjeoppgjør. Denne gangen sto bare én oppreist til slutt. Hvordan duellen gikk mellom Williksen og Sivertsen kan du finne ut ved å trykke på overskriften.

Fisker og skomaker
Øystein Sandøy er linefisker. Men han har også bakgrunn som fiskeoppdretter. Det gikk ikke så bra, og moralen er enkel; Skomaker, bli ved din lest!

Den enes død.....
På kort sikt er problemene i Chile en fordel for norsk oppdrettsnæring. Men bak horisonten kan det vente tøffe tider når Chile kommer tilbake. I dag er det viktigere enn noen gang å pleie markedene med omhu, skriver Kolbjørn Giskeødegård.

Matpakker for viderekommende
I serien om fisk og storhusholdning er vi kommet til kantiner og catering, et marked som handler sjømat for ca. 260 millioner kroner på årsbasis. Det omfatter også mat på tog, buss, ferje og fly.

Napp Design med snøret ute
De er jenter, de er unge, de er designere og de er opptatt av sjømat. Vi har møtt Silvia Helene Lesoil og Kjersti Øverbø Schulte som er overbevist om at god design selger mer sjømat; at det bokstavlig talt gir napp!

Tobø Fisk holder siget
Tobø Fisk satser på filét og har holdt koken i hele vinter. Mye av torsken tar også veien om fôringsmerdene til datterselskapet Mare.

Justering eller revolusjon
Bjørn Hersoug var med i Kystfiskeutvalget. Sist skrev han om bakgrunnen for utvalget og hvem som skal få rett til å fiske. I dette nummeret skal det handle om fjordretten, Finnmarksretten og Finnmark Fiskeriforvaltning. Særlig det siste er svært kontroversielt.

Over kjølen etter sild
Må vi til Sverige for å lære? I Norge er iallefall sildas status vesentlig lavere enn hos broderfolket i øst. Det har nettverket «Smak av kysten» svært lyst til å gjøre noe med. De har alliert seg med «kokkenes kokk».

I kjølvannet av finanskrisen
Utviklingslandene er fremtiden, konstaterer Erik Hempel. Industrilandenes andel av verdens eksport går ned. I fremtiden er det ulandene som vil dominere. Men sålenge EU og Japan vil ha underskudd på fisk, ser det lyst ut for norsk fiskerinæring.