INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 4 – 2014

 

 


Historieprofessor i sjømat
Han har skrevet om Norges Fiskarlag og Norges Råfisklag. Nå har han satt siste punktum i det fjerde bindet om Norges fiskeri- og kysthistorie — det som dekker perioden fra 1970 til i dag. Vi har fått Pål Christensen til å rangere de 10 viktigste enkelthen­delsene i næringen de siste 45 årene.


Marine Harvest fortsatt størst
Som vanlig i mai har vi listen over de 100 største sjømatselska­pene i Norge rangert etter omsetning. I 2013 rykket Marine Har­vest fra utfordrerne, og troner suverent på toppen.

 

Trondheim på femte
Sist kåret vi Oslo til landets fjerde viktigste fiskeriby. Nå er turen kommet til den femte — teknologi- og fiskerimessebyen Trondheim. Om vi også tar med Norges Fiskarlag og Norway Royal Salmon er mye sagt.
  Les også  

Hipp hurra for Aker BioMarine
Det tok mye lenger tid enn Røkke trodde. Men i fjor tjente omsid­er Aker BioMarine penger. La oss håpe at krilleventyret i Antark­tisk endelig har «tatt av».

Om ord og handling
«Jeg håper Elisabeth Aspaker har kjøpt nye kart, installert gyro og er i skipsråd med sine nestkommanderende; at kursen settes mot nye lovende fiskefelt», skriver Øystein Sandøy, som ikke er fornøyd med tempoet til de blåblå.

Rettferdig inntektsfordeling
Alle parter har et ansvar for å etterleve den nye fiskesalslags­lova. Det betyr at minsteprisene må gi en rettferdig fordeling av inntektene, fastslår Norway Seafoods-sjef Thomas Farstad.

Full stopp til 2017?
Vi håper det ikke, men det kan skje. Før vi får på plass konkrete miljøindikatorer for lus og rømming er det neppe trolig at de blåblå vil selge nye konsesjoner eller mer MTB. Dermed risikerer oppdretterne å måtte vente helt til 2017.

Full krig mot lakselusa
Lakselusa er i dag miljøutfordring nummer en i norsk fiskeop­p- drett. Kampen foregår på bred front og med utallige innfallsvin­kler. Vi har gjort en oppsummering.

A never ending story
Historien blir tolket av dem som skriver om den, konstaterer Petur Bjarnason. Følgelig lyder den helt annerledes på Island. Der er Norge den store, stygge makrellskurken.

Kostbart å skjære i laksen
Strategisk er det kanskje fornuftig å foredle laksen i Norge. Økonomisk er det en liten katastrofe. De siste ti årene hadde foredlingsbedriftene tjent nesten 2 milliarder kroner mer på å sende laksen rund ut av landet.

Hjortsenteret i Bergen
Månedens «Fisk og Forskning» har tatt turen til Bergen og Hjortsenteret. Her samles den marine forskningen ved fagmiljøene i byen, og med unge, fremadstormende forskere i spissen.