INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 4 – 2016

 

 


Sjef for 15 milliarder
Han har vært en suksess. Månedens intervjuobjekt har ledet Auste­voll Seafood ASA i ti år og levert flotte resultater. Han har ingen planer om å hvile på laurbærene. Selskapet skal vokse både innen laks og pelagisk fisk. Tøffe tider i offshore påvirker overhodet ikke ambisjonene.


Ingen over, ingen ved siden
Marine Harvest ASA troner suverent på topp. I fjor omsatte sels­kapet for hele 28 milliarder kroner. Vi har listen over sjømat­næringens 100 største.

 

Ingen revolusjon
Eidesenutvalget tenker så det knaker. Det kommer neppe forslag om dramatiske endringer av kvotesystemet, og vi tror flertallet vil gå for skatt på ressursrenten.
  Les også  

Tromsø holder stillingen
Vi har listen over de 40 kommunene som tok imot mest fisk i 2015, regnet i verdi. Tromsø topper for tredje år på rad.

Fiskemiddager på døra
Adams Matkasse og Godt Levert er størst. Men etter hvert har det blitt mange selskaper som tilbyr matkasser for hele uka levert på døra. Vi har sjekket hva de inneholder av fisk.

Ferdigsnakka med Holst
Han har stått først i køen av kritikere. Jens Christian Holst mener sildeforskerne nedvurderer fiskernes kompetanse.

USA nr. syv
I serien om våre ti fremste sjømatmarkeder er vi kommet til USA. Der er det rikelig plass til mer ren og sunn norsk fisk. Hittil i år har salget fra Norge gått aldeles strålende.

Verdensmester i fiskeri
De er like skråsikre som oss. På Island er de verdensmestre i fiskeri. Samherji-sjefen Thorstein Mar Baldvinsson mener å kunne dokumentere det også.

Fotavtrykk til besvær
Lakselusa hindrer videre vekst i oppdrett. Mange etterlyser derfor mer konkrete grenseverdier for hva samfunnet kan akseptere av miljøavtrykk. De har fulgt dårlig med i timen.

Fra TASACS til XSAM
Havforskerne har tatt i bruk en ny modell. Den ser ut til å gi noe større sildebestand enn den gamle, og følgelig litt høyere kvoter.


Verdiskaper og samfunnsbygger
På toppen var han Norges rikeste mann. Nicolai Heinrich Knudtzon III var utvilsomt Kristiansund og klippfiskindustriens store sønn gjennom det meste av 1800-tallet.

Skatteparadis eller bare paradis?
Seychellene har bare turisme og fiskeri. Nå ønsker den lille øystaten å satse på fiskeoppdrett. De vil gjerne lære av Norge.