INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 4 – 2018

 

 


Tilbake til start!
Han liker seg dårlig i medias søkelys. Mot sin vilje har Arne Stang likevel blitt A-kjendis i sjømatnæringen. Tiden i Nergård er historie. Nå er det Karmsund Protein og eget fiskebåtrederi som får all oppmerksomhet. På en måte kan vi si at han har vendt tilbake til start!


Marine Harvest topper
Som vanlig i nummer fire har vi listen over Norges 100 største sjømatselskaper rangert etter omsetning. Marine Harvest topper — også det som vanlig.

 

Riksrevisjonen må på banen
Jens Christian Holst kommer med knallhard kritikk og vil at Riksrevisjonen skal gjennomgå den pelagiske bestandsforskningen ved HI. Holst mener HI manipulerer med resultatene.
  Les også  

Skattejakten er i gang!
Regjeringen går alt for fort frem. Før det innføres en skatt på ressursrenten i sjømatnæringen må spørsmålet utredes grundig, mener Geir Ove Ystmark. Det må lages en NOU om saken.


Fra 16 til 200 milliarder

I 1990 omsatte de 100 største sjømatbedriftene i Norge for 16 milliarder kroner. I fjor var omsetningen økt til 200 milliarder.

SalMar tapte og vant
Mange sjømatbedrifter sponser lokalsamfunnet de tilhører. Den som ønsker skattefritak bør lese artikkelen fra side 35. SalMar-sakene trekker viktige grenselinjer.


Ferdigsnakka med Thomas Farstad
Høye lønnskostnader, tollsatser, lang avstand til markedene og svært variabel råstofftilgang er hovedårsakene til at det er vanskelig å tjene penger på videreforedling i Norge. Alt ifølge Thomas Farstad.

Nordkapp kommune
I serien om viktige sjømatkommuner har vi reist så langt nord som det er mulig å komme i Norge — til Nordkapp.


Der rekene betyr alt!
Stella Polaris AS fyller femti. Vi har besøkt den driftige og livskraftige rekebedriften i Kårvikhamn i Troms.

Sammen om laksen og Astafjorden
Northern Lights Salmon AS og Sørrollnesfisk AS samarbeider tett, både i sjøen og på land. Vi har møtt de to daglige lederne.


Havbrukspioneren Thor Mowinckel
Uten Thor Mowinckel ingen Marine Harvest. Så enkelt kan vi vel si det. Kjøpmannssønnen fra Bergen var en av oppdrettsnæringens store gründere.