nf2 - 02_cover

                   

INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 5 – 2004

Mange års tafatthet
er slutt. Nå skal vi
fange mer sel og hval!

(Utsendelse onsdag 18. juni)

 


MÅNEDENS INTERVJU

 

 


Fjords redningsmann?
Helge Midttun (48) har vist handlekraft. Han har fjernet over 700 årsverk, avviklet og solgt bedrifter og skrevet luftslott ut av balansen. Nå intensiveres jakten på kostnader. Fjord Seafood skal tjene penger selv om lakseprisen faller under 20 kroner. Møt mannen som påtok seg å ta Fjordskuta av grunn.En gledens dag!
En solrik dag i mai bestemte Stortinget å øke den norske fangsten av sel og hval. Det var en gledens dag for norsk fiskerinæring.

 

Endelig «Libas»
Få båter har vært mer omtalt enn nye M/S «Libas». Nå kan omsid­er Lie-folket feire overleveringen av ringnotsnurperen.


 

 

Troneskifte
Fjoråret ga et troneskifte i norsk havbruk. På tross av omsetnin­gssvikt rykket Fjord Seafood til topps. Vi har listen over de 60 største.  Les også  

Duellen
Hanssen vrs Vikeby
Hun har knust all motstand. Men denne gangen stiller vi med en kunnskapsrik journalist fra «Fiskeribladet» som utfordrer. Hvordan det gikk mellom Berit A. Hanssen og Morten Vikeby kan du som vanlig lese helt bakerst i bladet, eller trykke på overskriften.


Av vår post
I 1998 ville Peter Gullestad ha fire regionkontorer. I dag vet han ikke hva som er best. Harald Gjøsæter innrømmer at havforsk­ning er usikkert, men fnyser av vårt forsøk på å tallfeste hva det hadde kostet å følge havforskernes råd til punkt og prikke siden 1990. Og Råfisklaget har mange forklaringer på hvorfor fiskerne på Sunnmøre får best betalt.

Sofarederne
Før hadde ordet «sofareder» en litt odiøs klang. Men i dag er det blitt så krevende å administrere et havfiskefartøy at det knapt er mulig å drive for fullt ombord, skriver Øystein Sandøy. Han tror det blir flere «sofaredere» i Norge.

Ikke stabilt for enhver pris
Alle snakker om behovet for stabile rammebetingelser. Men hva legger egentlig fiskeindustriens ledere i dette munnhellet? Og er det egentlig stabilitet de er ute etter for enhver pris?

Sør-Trøndelag: Midtens rike
Pygme på hvitfisk — kjempe på krabber! I Trondheim dominerer eksportørene og tankevirksomheten, ute på øyene oppdrettslaksen og krabbefiskerne. I serien om norske fiskerifylker er vi kommet til midtens rike.

Automatisk vannmåling av klippfisk
Vrakernes tid kan snart være over. Nå foreligger et apparat som måler vanninnholdet i klippfisk. Koblet opp mot et kamera som kvalitetsvurderer fisken visuelt, kan vrakerjobben automati­seres.

Det er nå Norge kan påvirke
EU’s fiskeripolitikk er i rask endring, og Norge kan påvirke prosessen. Men det nytter ikke å vente på invitasjon. Norske myndigheter og politikere må aktivt ut på banen med konstruktive forslag og god løsninger. Det kan også bidra til å gjøre norsk EU-medlemsskap mer spiselig.

Avgiftsklemma
Det er på tide å fastsette en TAC for avgiftsnivået i fiskerinæringen, mener Hans Morten Sundnes. Fiskeriministeren må gjerne innføre nye avgifter, men bare om han har ledig kvote. Det er den eneste måten å sørge for at det samlede avgiftstrykket ikke blir for stort.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tilbake til hovedmeny