INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 5 – 2008

Mektig mann nordpå!
Han har ikke gått over til «fienden». Til nød har han satt seg på den andre siden av bordet. Ifølge månedens intervjuobjekt er det ganske naturlig å gå fra stillingen som nestsjef i Råfisklaget til toppsjef i Nergård. Det sendte han 39 plasser opp på listen over Nord-Norges mektigste personer. Vi har møtt Magnar Pedersen.

 Ingen over, ingen ved siden
Marine Harvest er verdens største oppdrettskonsern — følgelig også i Norge. Vi har listen over de 60 største rangert etter omsetning i 2007.

Sildakonge og sjøkaptein
Han kaller seg både Sildakonge og Sildenskiold. Sikkert med rette. Ingen har solgt mer sild over disk i Norge enn Arvid Otto Mørch.


Raskt vekst, store utfordringer
6-700 millioner i omsetning og 5-600 ansatte. Det er brønnbåtnæringen i et nøtteskall. Vi ser nærmere på en bransje med store utfordringer.

 


  Les også  

Duellen
Misund vrs.
Nilsen
Vi holder oss til byråkratiet og lar havforsker Ole Arve Misund møte fiskarlagsleder Reidar Nilsen.

Ordets makt
Øystein Sandøy er lei av å bli herset med i media. Neste gang noen skriver stygt om fiskerinæringen bør Reidar Nilsen, Ole-Eirik Lerøy og Inge Halstensen sette seg rundt bordet og bli enige om et tilsvar. Inge kan skrive.

Haisommer!
Krisen er avblåst, iallefall foreløpig. Men Kolbjørn Giskeødegård advarer mot skumle haier som lurer i varmt sommervann. Oppdrettsnæringen plages både med sykdom og økte råvarekostnader.

Drakamp om videre vekst
Helga vil selge nye konsesjoner. FHL vil også øke MTB-en. Blir resultatet som i 2002 og 2003 vil det meste av veksten uansett skje i FHLs medlemsbedrifter.

Maruha Nichiro suverent på topp
Når verdens største fusjonerer med et annet av de store, gir resultatet seg. Vi har besøkt Maruha Nichiro midt i Tokyo, som avslutter serien om klodens ti største fiskeriselskaper. Ifjor omsatte den nye fiskerigiganten for 42 milliarder kroner.

De grønnes ansvar
Petur Bjarnason er ingen stor beundrer av WWF. Under North Atlantic Seafood Conference på Lillestrøm gjorde Maren Esmark lite for å endre på det. Bjarnason er rystet over hvor lite Esmark har forstått.

Olje til besvær
Oljeprisen driver fiskerne til fortvilelse. Å fiske kolmule og øyepål er rett og slett tapsbringende, konstaterer Harald Østensjø. Gassdrevne motorer og mer strukturering tvinger seg frem. Østensjø vil også legge press på OPEC.

Høyt spill i Finnmark
Hans Morten Sundnes vedder en personlig Finnmarkskvote på at Kystfiskeutvalgets innstilling ikke havner nederst i en skuff. Redaktøren tar ikke imot veddemålet. Om han vinner må nemlig Sundnes flytte til Finnmark. Vi trenger en skribent på Sunnmøre.

Matvarepriser på villveie!
FN har diskutert matvarekrisen. Hovedproblemet er ikke mangel på mat, men at den er blitt så dyr at de fattige ikke har råd til å kjøpe. I Roma var det svært få som snakket om fisk. Ikke engang Erik Solheim.